I Gestapokjelleren på Stiftelsen Arkivet fortalte krigsveteran Lasse Laudal om både egne og andre skrekkopplevelser til Jens Stoltenberg. Bak til venstre står Alf Huseth som hadde ansvaret for utformingen av den permanente utstillingen. Foto: Kjartan Bjelland
Christian Lie fra Kristiansand ble drept som soldat i Afghanistan, og Jens Stoltenberg sa han ikke døde forgjeves i kampen for frihet. Foto: Jon Anders Skau
Jens Stoltenberg holdt tale under feiringen av 8. mai i Kristiansand i torsdag. Foto: Kjartan Bjelland
For de 162 falne sørlendingene under andre verdenskrig, la Jens Stoltenberg ned krans 8. mai. Foto: Kjartan Bjelland
Ungdom flokket seg rundt Jens Stoltenberg som var han en popstjerne. Foto: Kjartan Bjelland
Under feiringen av frigjøringsdagen på Stiftelsen Arkivet fikk Jens Stoltenberg en omvisning av krigsveteranen Lasse Laudal (t.v.) i Gestapokjelleren. Foto: Kjartan Bjelland
Under feiringen av frigjøringsdagen på Stiftelsen Arkivet fikk Jens Stoltenberg en omvisning av krigsveteranen Lasse Laudal (t.h.) i Gestapokjelleren. Foto: Kjartan Bjelland
Under feiringen av frigjøringsdagen på Stiftelsen Arkivet fikk Jens Stoltenberg en omvisning av krigsveteranen Lasse Laudal (t.h.) i Gestapokjelleren. Foto: Kjartan Bjelland
Under feiringen av frigjøringsdagen på Stiftelsen Arkivet fikk Jens Stoltenberg en omvisning av krigsveteranen Lasse Laudal i Gestapokjelleren. Foto: Kjartan Bjelland

— Det blir aldri umoderne å feire seiersdagen 8. mai, en seier for frihet mange ga sitt liv for. Christian Lian fra Kristiansand var en av dem som døde i Afghanistan, i kampen for afghaneres frihet. Christian Lian døde ikke forgjeves, sa den tidligere statsministeren, som fra høsten blir generalsekretær i Nato, under feiringen av 8. mai på Stiftelsen Arkivet torsdag.

Han la ned krans ved minnesteinen over de 162 falne sørlendingene fra andre verdenskrig. Og han minnet om at kampen for frihet er like viktig i dag som den gang.

Frihet

— Modige mennesker verden over kjemper nå for sin frihet, sa han og brukte 10.000 norske soldaters innsats i Afghanistan som eksempel på kamp for frihet.

Etter minnemarkeringen stimlet tilstedeværende skoleelever rundt Stoltenberg for å sikre seg bilder og «selfies», som om han var en popstjerne.

Stiftelsen Arkivet hadde gjort avtale med Stoltenberg før det ble klart at han overtar ledervervet i Nato. Til stede under feiringen var også generalløytnant Robert Mood, som i 2012 var sjef for FNs observatørstyrke i Syria, og nå er sjef for Militærmisjonen i Brussel, hvor også Stoltenberg får sin arbeidsplass. Også arkivets neste styreleder, stortingspolitiker for KrF, Dagrunn Eriksen, Lillesands ordfører Arne Thomassen og flere sentrale Ap-politikere var blant notabiliteter som deltok.

Veteran

Likevel var det utvilsomt krigsveteranen, Lasse Laudal, sønn av major Arne Laudal, som gjorde sterkest inntrykk på Stoltenberg. Med personlig erfaring som 16-åring, viste Laudal Stoltenberg rundt i torturrommet, cella og forklarte innholdet i montrene som forteller den dramatiske historien fra Gestapos kriminelle handlinger mot sørlendinger under krigen.

Skutt

— Din far ble tatt på Trandum? spurte Stoltenberg som åpenbart kjente sin krigshistorie.

— Ja, far ble skutt på Trandum, bekreftet Laudal. Faren hans var leder av motstandsbevegelsen Milorg på Sørlandet og ble henrettet av nazistene.

Etter omvisningen hadde Stoltenberg litt tid til pressen:

— Hvordan vil denne opplevelsen prege deg som generalsekretær i Nato?

— Dette er veldig sterke inntrykk. Å få snakke med en som faktisk satt her, og høre hva som skjedde minner oss om hvor viktig et godt forsvar er. Det er gjort et imponerende arbeid her på Arkivet for å formidle hvor viktig det er å kjempe for frihet og demokrati, sier Stoltenberg.

Krimhalvøya

I talen trakk han fram annekteringen av Krimhalvøya som et eksempel på et alvorlig tilbakeskritt for Europa.

— Situasjonen i Europa er mer spent nå, og viser hvor nødvendig og viktig forsvarsalliansen Nato er, sa den påtroppende generalsekretæren som utover det vil være varsom med å blande seg inn i sakene til den nåværende Nato-sjefen, danske Anders Fogh Rasmussen.

Etter omvisningen holdt Stoltenberg et foredrag for en samling inviterte gjester i lokalene til Stiftelsen Arkivet.