— Det var veldig vanskelig å ta valget nå. Trenerne ville ikke dra meg i noen retning, de ville at jeg skulle bestemme selv. Men det gjorde valget nesten enda vanskeligere. Til slutt tok det så mye energi at jeg bare måtte bestemme meg, sier Hakeem Teland - som imponerte hele Padle-Norge da han vant fem gull, ett sølv og én bronse i fjorårets nordiske mesterskap på Gillsvann.

Hakeem Teland viser fram sine sju medaljer fra helgas mesterskap på Gillsvann. Han vant gull på K1 200 meter, K4 200 meter, K2 200 meter, 4x200 meter stafett og K4 500 meter. På K2 500 meter padlet han inn til sølv og på K1 2500 meter til bronse. Foto: Thomas Pindard, Norges Padleforbund

Og det til tross for at det var svømming som hadde hovedfokus. Og senest da Fædrelandsvennen for et halvt år siden kåret ham til Sørlandets største idrettstalent i alderen 15— 19 år, var det i bassenget han brukte desidert mest energi. Han er elev ved svømmelinjen på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) i Bærum, og planen i desember var å satse på svømming helt til han er ferdig med gymnaset om to år til. Deretter skulle han satse på padling.

- Best i padling internasjonalt

Men for en måned siden fremskjøv han planen.

— Jeg bestemte meg for å satse på padling nå fordi jeg er mye bedre der internasjonalt og det er der jeg har de største ambisjonene. Dessuten hadde jeg ikke den fremgangen jeg ønsket i bassenget. Først da jeg hadde tatt valget om å kutte ut svømmingen, kom resultatene, sier kristiansanderen, som i år har svømt nest raskest i Norge for 17-åringer på langbane både på 50 meter butterfly (26,60) og 100 meter fri (54,2).

Selv om han nå skal satse på kajakk, kommer han likevel til å fortsette på NTG i Bærum.

— Jeg har takket ja til et tilbud om å gå der fortsatt, men på en nøytral linje. Det betyr at mens de andre svømmer, kan jeg trene padling. Det kommer jeg til å gjøre sammen med kajakkutøvere i Bærum og av og til landslaget, sier multitalentet - som løp 800 meter i Ungdomsmesterskapet som 15-åring og ble nummer åtte på tiden 2.05. ## Skal svømme stafetter

Han understreker at valget ikke er et endelig farvel til svømmesporten.

Hakeem Teland satte nylig personlig rekord på 100 meter fri. Foto: Arkiv

— Jeg kommer til å svømme stafetter, men ikke individuelt, sier KSA-svømmeren.Til nå i år har han kun deltatt i to padlestevner. Det første ble preget av lite padling, men i det andre norgescupstevnet var han beste junior (klasse 17-18 år) etter seier på 200 m samt andreplass på 500 og 2000 meter. Dette ga ham plass i K4-båten (sammen med Jon Amund Vold, Marcus Wang og Magnus Ivarsen) som skal padle forsøk i junior-VM i Portugal fredag.

- Vil bli verdens beste

Det mesterskapet er imidlertid bare et steg på veien mot det han håper skal bli en stor padlekarriere.

— En dag håper jeg å bli verdens beste. Riktignok har jeg gull i NM og nordisk som delmål, men til slutt er det VM- og OL-gull det handler om, sier Teland.

Hans-Jacob Stoebner, sportssjef i KSA, har full forståelse for at Teland velger padling.

— Hakeem er et multitalent som egentlig kan gjøre som han vil. Som svømmetrener skulle jeg ønsket at han valgte svømming, men valget er gjennomtenkt og reflektert. Men vi er veldig glade for at han fortsatt vil svømme stafetter for oss. Han har en attityde og et toppidrettshode som vi har behov for, sier Stoebner.

- Ingen i VM-båten har padlet så lite

Morten Ivarsen, som er trener for Hakeem Teland og sportssjef i Norges Padleforbund, er glad for at sørlendingen velger padling.

— Det er mulig å kombinere padling og svømming en stund, men når du kommer opp i junior- og seniorklassen, krever det såpass mye padling at det blir vanskelig å kombinere, sier Ivarsen.

Han synes på ingen måte at det var noen bombe at Teland kvalifiserte seg for VM tross kun to stevner i år.

— Ikke ut fra det han presterte i fjor. I K4-båten er han den som har kommmet lettest til det. Det er ingen der som har padlet så fort og så lite. Men når han etter hvert blir senior, vil han merke at det krever mer av ham, understreker Ivarsen.

Han mener A-finale er en naturlig målsetting for K4-båten i junior-VM.