Hun var bare 10 år gammel da hun satt ved sengen hans i boligen i Kristiansand. I to døgn våket hun sammen med familien over den kreftsyke KrF-kjempen som døde i 2006. Stortingspolitikeren, parlamentarisk leder og tidligere kirke— og utdanningsminister Jon Lilletun døde 60 år gammel.

Torsdag er det "Krafttak mot kreft" i Vest-Agder mens aust-egdene var i aksjon tirsdag. Bøssebærere skal samle inn penger til kreftsaken.

Hompetitten

— Jeg så veldig opp til ham. Mitt første minne er når jeg satt på fanget hans, på den store magen hans – mens han sang "hompetitten". Og han hadde de beste klemmene, sier Marthe.

Hun tenker ofte på ham, og savner ham. De to fikk et spesielt forhold. Flere ganger var hun med inn til Oslo, til Stortinget og hun husker hun ble hentet med representasjons-bilen til stortingspolitikerne.

Marthe Langeland Lilletun har ofte morfar, Jon Lilletun, i tankene og skulle ønske han ikke var død av kreft. Foto: Reidar Kollstad

— Vi hadde en spesiell kontakt. Jeg beundret ham for godheten hans, måten han var på overfor andre mennesker og alltid var mer opptatt av å hjelpe andre enn å tenke på seg selv, sier Marthe.

- Hva savner du?

— Å kunne diskutere med ham. Jeg er også blitt interessert i politikk, og skulle gjerne hatt ham her for å diskutere. Og så savner jeg at han ikke ser meg lenger, at han ikke vet hva jeg gjør. Det var det han også sa før han døde, at det verste var å ikke få se barnebarna vokse opp.

Uhelbredelig

Hun nektet å tro det da beskjeden kom om at han hadde uhelbredelig kreft. Først var prognosene gode på at han ville overleve, med spredningen var ustoppelig. I to døgn våket hun og familien over Lilletun. Mot slutten klarte han ikke å snakke. Men Marthe snakket til ham hele tiden, uten å vite om han registrerte hva hun sa.

— Så løftet han hånden sin, og strøk meg over kinnet. Da visste jeg at han hørte meg. Det var siste gangen, forteller hun og lurer noen ganger på om han ville overlevd dersom det hadde vært forsket mer på kreft.

Aldri før har så mange overlevd kreft som i dag, takket være den forskningen som er gjort, i følge Kreftforeningen. To av tre overlever – og flere enn 30.000 nye får kreft hvert år. Kreftforskning kan bidra til mer individuell behandling, og redde enda flere.

Svulst

En kreftsvulst oppstår fordi genfeil i cellene gjør at de deler seg mye raskere enn de skal. Det finnes mange forskjellige genfeil som kan gi akkurat samme kreftsykdom. Da virker ikke alltid behandlingen, selv om kreftsvulstene ser like ut, ifølge kreftforeningen.

— Hva slags jobb ser du for deg?

— Jeg har lyst på en jobb der jeg kan både hjelpe og lede. Jeg liker begge deler, sier hun og har fått prøve seg i praksis som russepresident. I den rollen har hun skapt rekordinteresse for kreftsaken ved Vennesla videregående skole.