— Det ser ut til at mine dager somfastlege er talte. Det er uaktuelt for meg å endre mitt syn påspiralinnsettelse, og da er eneste alternativ for meg å slutte i stillingen,sier hun til Fædrelandsvennen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Årsaken er hennes syn rundt spiralinnsettelse på pasientene. Hun betrakter spiral som et abortmiddel noe som derfor strider med hennes religiøse syn.

Statens Helsetilsyn kom i forrige uke med en prinsippavgjørelse rundt leger som nekter å sette inn spiral. Det kan de ikke lenger la være å gjøre, og de kan heller ikke la andre kolleger gjøre jobben for seg.Bakgrunnen er fem saker fra Telemark. Her har blant annet fastlege Gunnar Grøstad Johnson i Vinje nektet både å sette inn spiral og henvise til assistert befrukting av samvittighetsårsaker fordi han er katolikk.

Han har dermed samme syn på spiral som Haaland.

— Liv går tapt

I et intervju med Fædrelandsvennen for vel et år siden utdypet Haaland sitt syn:

Det er i mine øyner et liv som går tapt

— Spiral kan sørge for at et befruktet egg går til grunne. Det er i mine øyner et liv som går tapt. Det vil jeg ikke medvirke til.

Videre sa hun:

— Blir dette satt på spissen overfor meg slik at jeg skal tvinges til å sette inn spiral, vil jeg gå over i en annen helserelatert stilling der en slik problemstilling ikke er aktuell. Eller om nødvendig - slutte helt i helsevesenet.

Og dit nærmer Haaland seg nå. Hun sier at hun kjenner til de siste vedtakene fra helsetilsynet.

— Jeg er i dialog med arbeidsgiver om en annen type helsestilling innen samfunnsmedisin som kan være miljørettet helsevern. Det kan skje i samarbeid med andre kommuner, sier hun.

Vil følge opp

Helsetilsyner skriver i sitt vedtak at det de akter å følge opp disse sakene overfor kommunene som har fastleger som nekter spiralinnsettelse.

De skriver at det er «kommunene som er ansvarlige for at innbyggerne tilbys nødvendige og forsvarlige allmennlegetjenester. (...) Som avtalepart med fastlegen skal de påse at fastlegen ikke reserverer seg mot oppgaver som følger av listeansvaret i strid med regelverket».Kommunalsjef for oppvekst og levekår i Åseral Ivar Bø i Åseral kommune sier at de så langt ikke har fått noen henvendelse fra verken helsetilsyn eller fylkeslege knyttet til prinsippavgjørelsen.

— Men vi vil følge de retningslinjer vi pålegges av helsemyndighetene, er det Bø kan si så langt.

Har hatt dispensasjon

Haaland har hatt dispensasjon mot å sette inn spiral, noe hun i sin tid fikk fra fylkeslegen. Dette fordi hun har en annen legekollega i kommunen som har kunnet utføre oppgaven. Hun har fellesliste med vedkommende.

Men dette er nå heller ikke lenger mulig. Helsetilsynet presiserer i sitt vedtak at man ikke kan andre leger utføre en oppgave for seg.

Onsdag formiddag var det ingen i helsetilsynet som kunne svare på om de nå akter å ta direkte initiativ i saken overfor fylkeslegen i Vest-Agder eller Åseral kommune.

Haaland er uansett klar til å fratre stillingen.

- Det er selvsagt trist. Jeg har jobbet som fastlege her i 22 år, sier Haaland.

- Åseral må følge opp

Fylkeslege i Vest-Agder Geir Stangeland sier at de nye presiseringene rundt spiralinnsettelse tvinger Åseral kommune til å følge disse vedtakene fra helsetilsynet.

— Det er nå presisert at en lege ikke kan la være å utføre visse oppgaver, og heller ikke kan la andre kolleger gjøre det for seg, sier Stangeland.

Jeg kjenner Haaland som en meget dyktig og godt likt lege

Han sier at fylkeslegen vil forvisse seg om at kommunen følger saken opp.

Trist sak

Samtidig er han tydelig på at han synes saken er trist. - Jeg kjenner Haaland som en meget dyktig og godt likt lege i kommunen. Dersom hun nå slutter som fastlege er det et tap for Åseral, sier han.

Han sier at han ikke kjenner til andre fastleger i Vest-Agder som reserverer seg mot å sette inn spiral.