Det sier stortingsrepresentant og nestleder i Justiskomiteen Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Onsdag skrev VG at regjeringspartiene Høyre og Frp har kommet til enighet med Venstre om at antall politidistrikter i Norge skal være mellom ti og 12. En reduksjon fra dagens 27 distrikter. Opprinnelig ble det foreslått i politianalysen at det kun skulle være seks. Agder ble da forespeilet en fremtid underlagt Rogaland.

Nå mener altså Kjell Ingolf Ropstad at Agder politidistrikt er reddet. Ropstad deltok selv i forhandlingene med regjeringen og Venstre fram til KrF valgte å trekke seg fra forhandlingene, blant annet fordi partiet ikke fikk gjennomslag for lokal tilstedeværelse i distriktene.

Forhandler

VG skriver at det fortatt gjenstår flere punkter partene ikke er enige om. Blant annet om Finnmark skal forbi et eget distrikt, og hvem som skal utnevne fremtidens politimestere — politidirektøren eller Kongen i Statsråd.

Iselin Nybø (V)

— Vi forhandler med regjerningen. Vi er ikke enige om noe før vi er enige om alt. Vi har avtalt et nytt møte, men har ikke noe tidspunkt for dette møtet, sier Iselin Nybø som er Venstres forhandler.VG skriver at regjeringens forslag sendes Stortinget fredag 30. januar eller fredag 6. februar.

Fornuftig størrelse

Kjell Ingolf Ropstad mener det er en fornuftig løsning å bevare Agder som et eget distrikt.

— Jeg mener det nå legges opp til en fornuftig størrelse på politidistriktene. Agder er et av distriktene som er best på oppklaring og etterforsking av kriminalitet. Da er det fornuftig å se på den størrelsen, slik at fremtidens politidistrikter balanseres mellom å være store nok, men heller ikke for store til å kunne løse oppgaver som berører vanlige folks hverdag.

Lokal tilstedeværelse

Ropstad beskriver forhandlingene han deltok i med regjeringspartiene som gode.

— Det var gode samtaler og gode forhandlinger, preget av et godt klima og god forståelse. De andre partiene vet hva som er viktig for KrF, sier han.

— Men dere brøt?

— Vi er opptatt av den lokale tilstedeværelsen. Det gjorde at vi valgte å forlate forhandlingsbordet. Det er ikke det at alle lensmannskontor skal bestå. Men vi vil ikke komme i en situasjon der vi ikke lenger har tjenestefolk på mindre steder, sier Ropstad.

Vil legge ned

I forhandlingene mellom regjeringen og Venstre legges det opp til at det er den enkelte politimester som selv skal avgjøre hvor mange lensmannskontorer og politistasjoner distriktet skal ha.

I Agder har politimester Kirsten Lindeberg lenge vært tydelig på hvilke kontorer som skal stenges i Vest-Agder: Åseral, Lindesnes, Farsund, Hægebostad, Marnardal og Kvinesdal. I tillegg til Vågsbygd og Randesund i Kristiansand.

— Det er for voldsomt, sier Kjell Ingolf Ropstad, som mener det må legges inn en ankemulighet.

— Det vil være riktig at politimesteren kan bestemme og foreslå slike endringer. Men hvis det ikke enighet lokalt med distriktets ordførere, så må det avgjøres av statsråden. Det må være en ankemulighet, sier Ropstad som håper at regjeringen og Venstre søker bredere støtte for reformen.

— Jeg tror det er lurt av dem å forankre en så omfattende og viktig reform bredere enn hos tre partier, sier Ropstad.