Dette er en kombipedal, med klikk på den ene siden og uten på den andre. Foto: Jørgen Steffensen
Sykkelsko er ikke et must, men en fordel i Palmerittet. Olav Tarjei Valebjørg klargjør for klikkpedaler. Foto: Jørgen Steffensen
Du bør også få montert flaskeholdere på sykkelen din. Foto: Jørgen Steffensen

— I sykkelsporten er det en fare for at det blir utstyrshysteri. Men vi oppfordrer heller nybegynner til å investere mer tid i trening enn i utstyr. Trener du en halv time mer i uka, sparer du fort inn 10.000 kroner i utstyr, mener Sprek-trener Jan Kåre Eriksen.

De fire Sprek-kandidatene - Linda Njerve, Marianne H. Moen, Petter Blomkvist og Terje Marcussen - fikk nylig sykkel fra G-Max til 3999 kr - foruten tilleggsutstyr til et par tusen kroner.

— Disse syklene er ideelle for nybegynnere, mener Eriksen.

— Og mye bedre enn dem du får tak i på tv-shop, gliser Marianne H. Moen.

Anbefaler terrengsykkel i lang løype

Vi har bedt våre to Sprek-trenere om å gi råd til nybegynnere som trenger nytt utstyr. Vi har tatt utgangspunkt i dem som skal sykle lang løype i Fædrelandsvennen Palmerittet 21. juni, da denne har et noe mer krevende underlag enn i den korte på 45 kilometer.

— I den korte løypa består underlaget nesten utelukkende av harpakket grus, sand og mye asfalt slik at der kan du nøye deg med sykkelen du bruker når du skal på butikken eller den du brukte da du syklet til Skagen, sier Hansen.

Den store forskjellen i underlag kommer i Hovedturløypa fra Strai til Bergstølhytta. Det partier kommer kun rytterne i lang løype innom, og h kan underlaget være av myr enkelte steder.

— Da ville jeg kjøpt en sykkel med knastedekk, det vil i praksis si en terrengsykkel med brede dekk. Har du en som fungerer fra før, kan du fint bruke den, sier Eriksen.

— Hva mister man ved å kjøpe en billig sykkel kontra en dyr?

— En dyrere sykkel er lettere, den har en gaffel som du kan enten dempe eller låse. Den er videre litt mer presis på gearet, og hjulene er litt sterkere. Det er særlig det siste som utgjør forskjell i prisen.

Rust deg mot punktering

— Men disse fordelene har ikke nybegynnere behov for?

— Ikke i det hele tatt. Vi anbefaler heller folk å kjøpe et billig utstyr i starten, men hvis du liker terrengsykling, kan du heller investere i et dyrere utstyr på sikt, sier Sprek-treneren.

— Men tåler de billige syklene belastningen i terrenget?

— Ja, de tåler akkurat like mye.

Trenerne forteller at det er et must med ekstra sykkelslange, dekkspaker og pumpe i tilfelle punktering. Og hjelm er selvsagt obligatorisk.

— Jeg anbefaler også et par billige sykkelbriller da disse beskytter øynene mot insekter og sandkorn, sier Hansen.

- Fordel med sykkelsko

De anbefaler videre kombipedaler, slik at man kan velge om man vil sykle med eller uten sykkelsko.

— Det går veldig fint å sykle Palmerittet uten sykkelsko, men det er en fordel å ha det når du skal sykle en lang distanse. Og uansett ville jeg kjøpt kombipedal med en gang, det koster lite ekstra. Og hvis du en dag får sykkelsko, får du et helt annet tråkk med dem enn med joggesko, sier Eriksen.

Han minner om at det finnes to typer klikkpedaler.

— Den ene sitter løst, og den andre sitter hardt. Men etter et par turer blir man vant med det uansett.

— Bør man ha skjermer?

— Ja, slike løse skjermer som du kan ta på og av avhengig av om underlaget er tørt eller vått, sier Eriksen.

Treningsprogram - Sju uker igjen til Palmerittet

Deltagerne har sju uker igjen til palmerittet. Det er god tid til å gradvis trene seg i form til styrkeprøven. Selv om Palmerittet sykles i terrenget anbefaler vi spesielt de som er utrente eller i middels form til å bruke asfalt og flat vei. Husk at trening bryter kroppen ned, og du kan fort bli sliten hvis du trener mer enn kroppen takler. Det er hvile, søvn, kosthold og trivsel som bygger kroppen opp igjen. Det anbefales ikke å trene to dager på rad for dere som er utrente eller middels form, men en gåtur på 60 minutter er en fin grunntrening, skriver Sprek-trener Tom R. Hansen.

Utrent

Dag 1: Egentrening. 40-60 minutter mest mulig flatt. Kjør i et tempo som gjør at du kan prate.

Dag 2: Egentrening. 40-60 minutter mest mulig flatt. Kjør i et tempo som gjør at du kan prate.

Dag 3. Egentrening. 90 minutter med litt små-kupert. Kjør i et tempo som gjør at du kan prate.

Dere kan med fordel trene alene i starten, slik at dere ikke stresses av noen som er bedre enn dere. Nesten all trening i starten for svakt trente er rolig. Kommer du til bakke så ta det pent, og du skal ikke være redd for å velge rask gange i bakkene. Etterhvert vil du oppdage at disse bakkene kommer til å gå bedre og bedre. Tålmodighet de første ukene er vesentlig for å lykkes. Det dummeste du kan gjøre er å trene to dager på rad og sette deg urealistiske mål om rask form. For eksempel er mandag, torsdag og lørdag tre gode dager å trene på, slik at du alltid får minst én hviledag mellom øktene. Du kan i tillegg gå tur på ca 60 minutter et par dager i uka som er fin grunntrening.

Middels form

Dag 1: Egentrening. 60-90 minutter mest mulig flatt. Kjør i et tempo som gjør at du kan prate.

Dag 2: Egentrening. 60-90 minutter mest mulig flatt. Kjør i et tempo som gjør at du kan prate.

Dag 3. Egentrening. 120 minutter med 3 fartsdrag på åtte minutter hver hvor du naturlig følger løypas vei. Alle tre dragene skal være kontrollerte, og selv om de føles harde skal du ha godt med krefter igjen. Viktig at du har kontroll og kjører hvert drag med tilnærmet lik innsats. Kjører du det tredje draget suverent svakest har du bommet med disponering av kreftene. Husk alltid å gå litt rolig ut på dragene og føl deg fram. Det er viktig at du klarer å disponere de kreftene du har. Etterhvert vil du få treningsprogram som har både flere drag, samt lengre turer for å tåle bakkene og distansen i Palmerittet. En rolig løpetur eller rask gange 1-2 ganger i uka er fin tilleggtrening. Bruk naturen.

God form

Dag 1: Egentrening. 60-90 minutter mest mulig flatt. Kjør i et tempo som gjør at du kan prate, men prøv å hold et godt trøkk på slettene selv om man kan prate.

Dag 2 : Fellestrening: 120-150 minutter: Ta deg gjerne en tur med en vennegjeng hvor dere sykler kuperte løyper i skogen. Stor deler av Palmerittet har flotte kuperte stigninger med korte bratte til lange stigninger. Opp Saga kan de fleste regne med å bruke mellom 12-20 minutter før de er helt oppe. Slike treninger blir alltid hardere enn antatt, men pass på så du ikke er helt utkjørt når du kommer hjem. En god naturlig intervalløkt hvor hjertepumpa går varm. Lek dere også med litt fart nedover, slik at dere behersker teknikken på sykkelen. Husk samtidig at dere møter turgåere i løypa som dere må vise hensyn til.

Dag 3: Egentrening. 60-90 minutter mest mulig flatt. Ukas roligste økt. Det handler om å finne tilbake overskuddet etter den harde fellesturen i skogen på dag to.

Dag 4: Egentrening eller fellestrening. 2,5 - 4 timer hvor dere sykler slik at dere kan prate sammen. Om det er flatt eller kupert spiller ingen rolle. Dere avpasser farta etter terrenget. Rolige langturer bygger solid plattform. Også for de med god form kommer det noen solide utfordringer i programmet når vi kommer ut i midten av mai.

Beklagelse

Fædrelandsvennen kom i onsdagsavisen i skade for å bruke feil bilde til Sprek-bloggen. Det var Linda Njerve som skrev bloggen, mens bildet var av Marianne H. Moen. Vi beklager dette. Red.