KRISTIANSAND: Det jødiske ekteparet Agnes og Georg Sebastian overlevde begge Holocaust. Nå ønsker de å bo på et jødisk sykehjem i Oslo, noe som kan koste Kristiansand rundt en million i året.

— Vi vil gjøre unntak. Det er det som gjør politikk spennende. I dag kan vi stå foran speilet og si at i dag har vi gjort det rette, sa Abdullahi Mohamed Alason (Ap) i formannskapet på onsdag.

Arbeiderpartiets gruppe var splittet i saken. Tre stemte med flertallet som vil gi Sebastian sykehjemsplass i Oslo nå, mens Jannika Arnesen stemte mot.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

- Uheldig ringvirkning

Kristiansand kommunes administrasjon mener det vil skape en uheldig presedens der andre folkegrupper også kan kreve sykehjemsplass utenfor kommunen.

Det samme mener Dag Vige (V) og Jannike Arnesen (Ap).

— Jeg vil virkelig ha hjertet med i alle saker og ønsker dette paret alt godt, sa Dag Vige.

Han viste likevel til at det er mange andre mennesker i Kristiansand som har umenneskelige opplevelser bak seg.

— Er det slik at bare fordi de er jøder, får man en slik ordning, mens andre som har opplevd noe lignende ikke får bli, sa han.

Vige mener det er naturlig at paret først melder flytting til Oslo og så søker plass der og at Kristiansand kommune heller bistår ekteparet framfor å garantere dem plass.

Griper inn

Men flertallet i formannskapet er ikke redde for at de vil få flere lignende saker det de må betale for sykehjemsplasser i andre kommuner.

De mener overlevende etter Holocaust er i en særstilling. Jørgen Kristiansen (KrF) mener også at kommunen har et spesielt ansvar siden folk i Kristiansand bidrog til å sende familier til konsentrasjonsleire under krigen.

— For meg hviler det en skygge over byen, og dette er en måte å gjøre opp for oss på, sa Kristiansen.

Ekteparet ønsker å bo på Jødisk Bo- og Seniorsenter i Oslo.