Klokken er 12.00 onsdag formiddag, og seks ansatte i Gjensidigestiftelsen skal ha møte. Men i stedet for å finne seg et møterom, går de ut av kontoret på Aker Brygge. Møtet skal nemlig foregå til fots.

— Vi begynte med gående møter for et år siden. Vi skulle flytte inn i nye lokaler, og hadde lyst til å utforske området rundt. Da fant vi ut at vi ble i godt humør av å gå ute, så vi fortsatte med walk-and-talk-møter hver torsdag, sier administrerende direktør i Gjensidigestiftelsen, Unn Dehlen.

Følg Sprek på Facebook her!

Følg Sprek på Twitter her!

Mer kreative

Etter hvert har de sett andre fordeler ved gående møter, og nå foregår omtrent en fjerdedel av møtene deres til fots.

— I stedet for at man sitter passiv rundt et bord, får man rørt seg litt og får frisk luft som klarner tankene. Dette gjør folk mer kreative og effektive. Samtidig unngår man distraksjoner fra mobilen og andre ting, for da har man nok med å gå og å snakke, sier Dehlen.

Her er eksempler på Gjensidigestiftelsens gående møter:

Ide-møter (2-3 personer). De går 15-25 minutter i kjente omgivelser utenfor kontoret, mens de diskuterer ulike tilnærminger til et problem. En har ansvaret for å innlede og oppsummere.

Avdelingsmøter (5-8 personer) . De går opptil en halvtime, mens de orienterer og oppdaterer hverandre på utvikling og fremdrift innen ulike prosjekter.

Ekskursjon/workshop. Da legges gåing inn som en del av gruppeoppgaver i stedet for å sitte i møte først, og deretter gå en tur.

Møter som krever konfidensialitet, større presentasjoner eller detaljerte referater, avholdes fortsatt på møterom. De har også sett at det er begrenset hvor mange som kan delta på gående møter, hvis de skal være effektive.

Vanlig i Australia

Harvard Business Review anbefalte nylig gående møter i et av sine ledertips. Ikke bare er dette bra for helsen. Det gjør deg også mer kreativ og bedre i stand til å lytte, mener de. Samtidig unngås uønsket distraksjon, fordi mobilen stort sett holdes vekke.

Dette har de også sett verdien av i Australia, ifølge Inger-Lise Svaleng. Hun har bodd i Australia i en lengre periode og forteller at det er en helt annen kultur for gående møter der enn i Norge.

— Walk & talk har vært like vanlig som «sittemøter» på de fleste arbeidsplassene jeg har vært i Sydney. De fleste har et par joggesko under pulten, sier Inger-Lise Svaleng.

Mer uformelt og dynamisk

Hun tror det vil bli en trend med gående møter i Norge også fremover.

— På de aller fleste møtene trenger man jo faktisk ikke verken PowerPoint eller notatbok. Ofte snakker man om at walk & talk bare gjelder for kreative møter eller brainstorms. Min erfaring er at man også kan ha strategiske diskusjoner, og at det at man er i bevegelse gjør diskusjonen mer uformell og dynamisk. Det gjør det også lettere å ta avgjørelser, sier Svaleng, som nå jobber som markedsrådgiver i Utdanningsforbundet.

Hun får støtte av Bendik Blumenthal. Hver gang telefonen ringer i jobben som salgsleder for Sem & Johnsen, reiser han seg fra plassen sin. Det har han gjort i ti år.

— Noen liker å sitte på en stol og prate, men for meg fungerer det best å gå. Da klarner hjernen, jeg tenker mer kreativt og det er lettere å prate. Samtidig får jeg brent kalorier, sier Blumenthal.

Sitter ni timer om dagen

Vi sitter omtrent 70 prosent av dagen, og opp til ni timer hver dag, viser tall fra Norges Idrettshøyskole. Samtidig viser forskning at 20 minutters rask gange hver dag kan gi en betydelig reduksjon i risikoen for tidlig død.

Aktivitetsalliansen, som blant annet består av Den Norske Turistforening, Skiforeningen og Syklistenes landsforening (se faktaboks), jobber for at folk skal bli mer aktive. De tror gående møter vil bli langt mer vanlig i fremtiden.

— Jeg tror gående møter vil bli normalen i Norge om ti år. Det handler bare om at folk må oppdage det, prøve det og se at det fungerer. Dette kan gjøre at folk jobber mer effektivt og at helsen blir bedre. Det er vinn-vinn for arbeidsgiver, sier Lars-Erik Mørk.

Han er talsmann for Aktivitetsalliansen og ansatt i Gjensidigestiftelsen.

- Er det ikke lett å bli distrahert av omgivelsene når man tar møtene ute?

Rolige omgivelser og få med

— Det er det jo. Derfor er man avhengig av at det er rolige omgivelser og at det ikke er for mange med på møtet. Samtidig, skulle det skje noe som distraherer, så kan det skape en felles opplevelse som er bra for arbeidskulturen, sier Mørk.

Han kjøper ikke argumentet om at gående møter kan gjøre det vanskelig å notere underveis.

— Enten kan du ha en liten notisblokk på innerlommen, ellers så finnes det både apper og diktafonfunksjon på notatblokken på Iphone. Trenger du å vise andre noe, kan du ta med ark eller Ipad. Det handler om å bruke kreativiteten, sier han.