Christian Eriksson (28) hadde akkurat startet sitt eget firma i Kristiansand da han ble slått ned under en bytur. Planen var å tjene nok penger til å bosette seg i Portugal, hvor kjæresten Tatiana Sota (30) kommer fra. Fredag vitnet han i rettssaken mot voldsmannen. Her er han på vei ut av rettssaken, sammen med mamma Kerstin og pappa Hasse Eriksson. Foto: Erlend Olsbu
Christian Eriksson (28) bor nå sammen med kjæresten Tatiana Sota (30) i Mora i Sverige. Han sliter fremdeles med fysiske og psykiske plager. Han føler seg ofte mentalt trett på grunn av hjerneskaden og får ikke lov til å kjøre bil. Han er ennå ikke begynte å arbeide og blir fort sliten når det er mange folk rundt ham. Her hilser aktor Cecilie Pedersen Hille på Christians mor, Kerstin, etter rettssaken. Bak til venstre står pappa Hasse.

— Det tok litt tid før jeg fikk sagt noe, men jeg godtok unnskyldningen hans. Jeg vil ham ikke noe vondt. Nå er jeg mest opptatt av å bli ferdig med saken og komme meg videre i livet, sier Christian Eriksson (28) til Fædrelandsvennen.

Natt til søndag 22. september i fjor ble 28-åringen funnet bevisstløs i Festningsgata i Kristiansand. Han blødde fra hodet og munnen, men hva som hadde skjedd var et mysterium. Hadde noen slått ham ned, eller hadde han bare falt og slått seg?

Christian Eriksson (28) ble livstruende skadet da han ble slått ned og falt i bakken med hodet først. Hva som hadde skjedd var lenge uvisst. Flere dager etter at kjæresten Tatiana Sota (30) sto fram i Fædrelandsvennen meldte gjerningsmannen og flere vitner seg til politiet. Foto: Erlend Olsbu

— Det var fryktelig å se ham ligge der i respiratoren og ikke vite hva som hadde skjedd, sier 28-åringens mor, Kerstin Eriksson.Sønnen lå i koma i flere dager og ifølge legene var skadene på et tidspunkt livstruende.

- Veldig lei meg

Fredag satt Kerstin Eriksson og ektemannen Hasse på tilhørerbenken i Kristiansand tingrett. Sammen med dem satt sønnens kjæreste, Tatiana Sota (30). Alle hadde tatt turen fra Mora i Sverige for å følge rettssaken mot 24-åringen som til slutt tilsto å ha slått ned sønnen og kjæresten.

— Jeg er veldig lei meg for det jeg har gjort og ber om unnskyldning, sa 24-åringen mens han så bort på Eriksson.

Da rettssaken var over gikk Eriksson bort til mannen som nesten tok livet av ham og tok ham i hånden.

— Det er jo ikke greit det han har gjort, men jeg er ikke sint. Det er som det er, sier Eriksson til Fædrelandsvennen.

Etterlyste vitner

28-åringens kjæreste, Tatiana, er ikke fullt så tilgivende.

— Det er rettferdig at han må betale en pris for det han har gjort. Christian kunne ha blitt drept. Jeg håper gjerningsmannen lærer noe av dette, sier Sota til Fædrelandsvennen.

Christian Eriksson (28) fikk en god klem av mamma Kerstin da rettssaken var over fredag. Bildet er tatt like etter at Eriksson tok voldsmannen i hånden og godtok 24-åringens unnskyldning. Til venstre Erikssons kjæreste Tatiana Sota (30) og pappa Hasse. Til høyre politiadvokat Cecilie Pedersen Hille. Foto: Erlend Olsbu

Noen dager etter hendelsen sto hun fram i Fædrelandsvennen og ba vitner om å melde seg. Hun hadde da ingen anelse om at kjæresten hadde blitt slått ned og at tre andre personer hadde sett det. Først etter 11 dager meldte gjerningsmannen seg for politiet.— Jeg følte at hele min verden ville rase sammen hvis dette kom ut. Dagen etter var jeg i sjokk. Jo mer informasjon jeg fikk, jo mer skyldfølelse fikk jeg. Jeg klarte ikke å fungere normalt og til slutt gikk jeg til politiet, sa 24-åringen da han forklarte seg for retten.

Møttes tilfeldig

Han og Eriksson møttes tilfeldig i Festningsgata klokka tre på natta. Ingen av dem hadde sett hverandre før. Eriksson, som var svært beruset, skal da ha sagt noe som provoserte 24-åringen, slik at han langet ut et slag.

— Jeg sa at jeg ikke ville snakke med noen og ba ham gå vekk. Han sa noe jeg oppfattet som frekt. Jeg tenkte ikke klart og slo, sa 24-åringen.

De tre vitnene har ulike oppfatninger av hva som skjedde. Et av dem forklarte at Eriksson hadde kalt 24-åringen en idiot fordi han gikk midt i veien.

Alle tre er kolleger av 24-åringen. En av dem er nå dømt for falsk forklaring, en annen tiltalt.

— Det var bare et spørsmål om tid før det måtte fram. Jeg ville heller melde meg selv enn å bli tatt, sa en kvinne i 20-årene i retten.

Burde skamme seg

Hun ringte selv etter ambulanse og ble på stedet. Hun forklarte seg til politiet, men fortalte ikke at hun var et øyenvitne.

Christian Eriksson (28) bor nå sammen med kjæresten Tatiana Sota (30) i Mora i Sverige. Han sliter fremdeles med fysiske og psykiske plager. Han føler seg ofte mentalt trett på grunn av hjerneskaden og får ikke lov til å kjøre bil. Han er ennå ikke begynte å arbeide og blir fort sliten når det er mange folk rundt ham. Her hilser aktor Cecilie Pedersen Hille på Christians mor, Kerstin, etter rettssaken. Bak til venstre står pappa Hasse.

I dagene etter forsøkte hun å overtale 24-åringen til å melde seg til politiet.— Det er bedre at du går enn at vi gjør det for deg, sa jeg. Da vi fikk vite at han hadde gått til politiet meldte vi oss og avga ny forklaring, sa kvinnen.

Erikssons mor er glad for at vitnene kontaktet ambulanse, men ikke imponert over at de holdt kjeft.

— Jeg sa til et av vitnene at hun burde skamme seg. Hadde sønnen min blitt liggende ti minutter til, så hadde han omkommet, sier Eriksson.

Kan få ni måneders fengsel

Politiadvokat Cecilie Pedersen Hille mener 24-åringen bør dømmes til ni måneders ubetinget fengsel.

— Dette var et knyttneveslag som kunne fått fatale følger, sa Pedersen Hille i sin sluttprosedyre.

Hun la til grunn at volden var uprovosert.

— Det er en viss foranledning til slaget, men det har ingen betydning for straffeutmålingen, sa aktor.

24-åringens advokat, Monica Haugedal, mente aktors påstand var for streng.

— Dette er en ulykksalig engangshendelse. Han har aldri vært i bråk tidligere. Han kunne ikke forutse at slaget ville få så alvorlige konsekvenser. Slaget må dessuten ses som et resultat av at han fikk en slibrig kommentar av fornærmede, sa Haugedal.

Dom i saken faller om en uke.