— Skivene ble vedtatt over hodet på næringslivet, rett over bordet i en sak hvor handelsstanden søkte om flere parkeringsplasser. Nå må ingen la det gå prestisje i dette. Alle, både politikere, byråkrater og forretningsfolk, må gjøre det vi kan for å løfte handelen i Vennesla, sier Røed.

Høyrepolitikeren i levekårsutvalget mener handelen i Vennesla er inne i en meget alvorlig situasjon. Flere lokaler står tomme. En rekke butikker snakker om kraftig fall i omsetning etter at parkeringsskivene kom i vinter.

Omsetningssvikt

Leder for Kjøp i Vennesla, Nina Schei Ledang, forteller om en urovekkende og alarmerende utvikling i en e-post til sine medlemmer, som Vennesla Tidende siterte fra fredag. Flere forretninger har meldt fra til henne om omsetningssvikt og kunder som er frustrerte.

Hun skriver også at butikkene må skaffe fram fakta og analyse som hun kan ta med til kommunen og at noe annet ikke nytter i møte med kommunen

— Jeg vil ikke si noe i media. For jeg vil ha et godt samarbeid med kommunen og snakke direkte med dem, sier Schei Ledang til Fædrelandsvennen.

Bekymret over samarbeid

Jens Røed er bekymret, og han synes Schei Ledangs e-post og uttalelser bør få folk til å våkne.

— Kommune og handelsstand burde ha et sømløst samarbeid for å øke handelen i bygda. Å bruke tid på å overbevise kommunen, burde være unødvendig for handelsstanden. Da er ikke kommunen offensiv nok, sier Røed.

Selv har han en rekke kolleger som bor i byen og som før handlet i Vennesla. Etter at parkeringsskivene kom, gjør de ikke det lenger.

— Politikere kan si at skivene er enkle, og at det burde fungere. Men det hjelper ingenting når de fører til flere reiser ut av bygda for å handle og færre kommer inn for å handle. Jeg synes vi øyeblikkelig bør innføre fri parkering - uten skiver - om lørdagene. Gjerne etter 16 om ettermiddagen også. Helst bør de helt vekk, sier Røed.

Høyre-representanten er også kritisk til måten skivene ble innført på. Han mener noe er feil når handelsstanden søker om flere parkeringsplasser og svaret er parkeringsskiver.

— Det vitner om for dårlig samspill. Mitt parti stemte mot skiver, sier Røed.

Ap vil vurdere

Leder av Vennesla kommunes bygg- og miljøutvalg, Solveig Robstad (Ap) er svært overrasket over å høre at handelen går ned.

— Vi innførte parkeringsskiver for å øke tilgjengeligheten i sentrum, men hvis faktum er at parkeringsplassene er ledige fordi folk ikke kommer til sentrum lenger, må vi gjøre noe. Jeg tror de fleste politikere er villig til å se på dette, sier hun.

Vinteren

— Å innføre skivefrie lørdager, er en god idé. Men jeg mener det er tidlig å konkludere om p-skiver. Vi har hatt en meget spesiell vinter hvor folk i perioder brukte mer tid på å skuffe enn på å handel. Vi må vente med å avskrive p-skivene, sier KrFs gruppeleder Daniel Bakken.

Savner Vennesla vekst

Høyrepolitiker Jens Røed savner den gode driven som var i næringsutviklingen i Vennesla da kommunen og næringslivet sammen drev selskapet Vennesla Vekst.

— Kommunestyret må se på om ikke det var feil å byråkratisere næringsutviklingen og ansette egen næringssjef. Vi ser det nå i parkeringssaken. Parter må overbevise hverandre, mens de skulle jobbet sammen.

— Da Halvor Rismyhr ledet Vennesla Vekst skjedde mye, og det var sikkert slitsomt for kommunen. Men ting skjedde. Derfor mener Høyre og jeg at noe må gjøres. Lyngdal har valgt den modellen vi har gått vekk fra. Der borte går det så det griner, sier Jens røed.