steinaustrud02.jpg Foto: Espen Sand
Lørdag spiller Ylvis sin første konsert på Sørlandet. Pressefoto. Foto: Espen Sand

— Egentlig skulle vi har spilt siste konsert forrige helg, men jeg spurte om vi ikke heller skulle avslutte turneen på Sørlandet. Det ble de veldig giret på, sier Austrud.

Følg FVN Mandal på Facebook

Lørdag står superduoen fra Bergen på en, for anledningen, spesialbygd gigantscene utenfor politikammeret i Mandal.

— Dette er den nest største mobile scenen det er mulig å få tak på her i landet. Den veier 23 tonn, sier Finn Kristian Nilsen i Live Productions mens scenen ble reist fredag formiddag.

En halv milliard klikk

Konserten på lørdag blir den første virkelige konserten Ylvis spiller i landsdelen.

- De var en gang i Kilden og spilte 2-3 låter på ett arrangement jeg hadde det musikalske ansvaret for. Konserten på Skalldyrfestivalen blir den første på Sørlandet, sier han.

Brødrene Bård og Vegard Ylvisåker slo gjennom med låten The Fox i september 2013. Låten var opprinnelig ment som et parodisk innslag til talkshowserien «I kveld med Ylvis». Mars 2015 hadde låten nådd en halv milliard treff på Youtube, noe som åpnet dørene både i Norge og utlandet.

Lørdag spiller Ylvis sin første konsert på Sørlandet. Pressefoto. Foto: Espen Sand

Skalldyrgeneral Jallis Eriksen forventer tidens festivalkonsert.

— Største i Mandal

— Med all respekt for store artister som har vært her tidligere. Ylvis blir det største navnet vi har hatt på scenen under festivalen. De har et stort navn i utlandet, mener Eriksen.

Stein Austrud har livnært seg som musiker siden videregående og er i dag godt etablert i det norske musikkmiljøet.

Etter gjennombruddet til Ylvis ble Austrud håndplukket av Ylvis til å traktere tangentene på konsertene.

Ble håndplukket

— Jeg fikk en henvendelse fra manageren som sa at Ylvis likte det jeg drev på med og ønsket meg med. Jeg spilte første gang med dem i Spektrum i mars 2014 foran 8500 publikummere. Det har vært en forfriskende opplevelse å jobbe med dem, sier musikeren, som nærmest fikk sjokk første gang han så konsertriggen.

steinaustrud02.jpg Foto: Espen Sand

— Jeg fikk nesten bakoversveis da jeg kom inn på Oslo Spektrum før konserten. Riggen var helt utrolig. Det var blant annet mulig å komme opp av gulvet og bli senket ned fra taket. Hvilket som helst verdensstjerne kunne gått rett inn på den scenen. Jeg fikk høre at Ylvis brukte alle inntektene på arrangementet. De skulle kun tjene penger nok til en ny Playstation 4, smiler Austrud.

- Litt sjenerte

16 måneder senere er han blitt godt kjent med brødrene Ylvisåker.

— De er veldig hyggelige, litt sjenerte, og blant de mest profesjonelle jeg har møtt. De er sinnssykt proffe på detaljer og det tyter ut av dem at de synes dette er skikkelig gøy, sier Austrud.

Han tror konserten på Skalldyrfestivalen kan bli like fra som i Spektrum.

Den tredje broren

— Ylvis går på scenen med elleve mann i Mandal. De lager et show mellom låtene som få andre kan matche og i løpet av konserten kommer den tredje broren på scenen. Han skal synge en sang om hvordan det er å være den tredje, nærmest ukjente og glemte broren til Ylvis, sier Austrud.

— Patriot som jeg er, så håper jeg gutta, musikerne og crewet skal få oppleve hvor fantastisk det er her. Hvilken fantastisk stemning og publikum som er her på festivalen. Vi tror dette kan bli den feteste konserten vi har hatt. Dette er jo siste konsert i denne turneen og da må vi jo kunne slå publikumsantallet fra Spektrum. Har også lyst til å skryte av en vanvittig bra arrangør av Skalldyrfestivalen, mener keyboardisten fra Mandal.