— Det er svært alvorlig for film-Norge dersom bransjeorganisasjonen Film & Kino legges ned, sier Melissa Lesamana (SV).

Denne måneden skal regjerningens nye filmmelding opp til høring. Der foreslås det blant annet å avvikle bransjeorganisasjonen Film & kino. Organisasjonen er ansvarlig for den såkalte «garantiordning for smalfilm». En ordning som har gjort det mulig for en rekke mindre distributører å sørge for at smal kvalitetsfilm har nådd norske kinosaler.

— Disse distributørene er helt avhengige av denne ordningen. Hvis garantiordningen forsvinner, så forsvinner de smale kvalitetsfilmene og dermed også den kulturpolitiske delen av norsk kinodrift. Hvis dette skjer er det ingen kommunal oppgave å drifte kinoer. Dette er en gavepakke til private kinoeier, sier Lesamana.

Vanskelig å forsvare

Kristiansand kino er i dag eid av kommunen (51%) og Nordisk film (49%).

— Hvis det smale kvalitetstilbudet forsvinner, blir vi sittende igjen med filmer som «Batmann» og «Mission impossible». Det blir vanskelig å rettferdiggjøre at det skal være en kommunal oppgave å drive kino ut fra profitthensyn, sier Lesamana.

Fryktelig trist

SV-politikeren får støtte fra uventet hold. Avtroppende leder i kulturstyret, Randi Haukom (H), er ikke enig i forslaget til sin egen regjering.

Kulturstyreleder Randi Haukom (H) er ikke enig i sin egen regjerings forslag om å legge ned bransjeorganisasjonen Film og kino. Foto: Sondre Steen Holvik

— Selv om det er egen regjering som legger det fram, synes jeg det vil være fryktelig trist for selve bransjen dersom Film & Kino legges ned, sier Haukom.Kulturstyrelederen sier det var bevisst at kommunen valgte å beholde majoriteten av aksjene da Nordisk film ble invitert inn som deleiere av Kristiansand kino.

— Vi valgte å beholde 51 prosent av aksjene for å ha kontroll på konsesjonsreglene. Jeg ser det fort kan virke som om det ikke er kommunens oppgave å drive kino dersom det bare er kommersielle hensyn som skal gjelde, sier Haukom.

Ikke redd for omlegging

Frp er det eneste partiet i kulturstyret som hele tiden har ønsket en privat drift av Kristiansand kino.

Sissel E. Andersen (Frp) synes det er greit dersom de smale filmene forsvinner fra Kristiansand kino. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg er ikke så redd for at de smale filmene skal forsvinne fra kinosalen. Vi har sett eksempler på at det sitter ett menneske i salen og ser på disse filmene, sier Sissel Andersen som representerer Frp i kulturstyret.Hun mener det er ulogisk at kommune skal drive kino og at dette er riktig retning å gå.

— Smale kvalitetsfilmer kan du få via andre kanaler som sørnorsk filmsenter, private filmklubber og Netflix. De som er ute etter det smale kan bare laste det ned i sin egen stue, sier Andersen.