Skjermdump fra Facebook: En tidligere kunde takker for seg.

— Vi har fått en del kommentarer som uttrykker at de aldri mer kommer til å kjøpe Stormberg-produkter, forteller Steinar Olsen, daglig leder i Stormberg.

Mandag annonserte Stormberg at bedriften ville gi hele fredagens dagsomsetning fra nettbutikken, til Røde Kors' hjelpearbeid for mennesker på flukt fra Syria. Tiltaket førte til en donasjon på kroner 223.978,- øremerket syriske flyktninger, noe som har vekket harme blant flere av

Stormbergs kunder. Det var nettavisen E24.no som først omtalte saken. På Kristiansands-bedriftens Facebook-side, har en kunde skrevet følgende melding: «Det va synd å æ som va så god kunde..ble siste gang æ kjøpte nå hose dere« . Fædrelandsvennen har vært i kontakt med mannen, som ønsker å være anonym. Han sier at han står for innholdet i meldingen, og at nordmenn bør prioritere hjelp til norske innbyggerne som allerede sliter fremfor å støtte flyktningene. Også på Twitter har kunder reagert negativt på Stormbergs bidrag. Stormberg-sjefen er overrasket over responsen.

— Det store flertallet er åpenbart positive, men mange er kritiske til at man hjelper mennesker på flukt. Det er trist å se, og viktig å gå de holdningene i møte, sier Olsen.

«Raserer arbeidsmiljøet«

Truslene om boikott av butikken, har derfor vekket et enda større engasjement hos gründeren. I løpet av helga har Stormberg-ledelsen bestemt seg for at alle bedriftens 53 butikker skal ansette en flyktning hver i løpet av de to neste årene. Allerede i september begynner første flyktning i

Skjermdump fra Facebook: En tidligere kunde takker for seg.

arbeid hos en av Stormberg-butikkene — men heller ikke det har gått upåaktet hen blant Stormbergs over 260.000 følgere på Facebook. En person skriver dette i en kommentar: «Imponerende at dere planlegger å ansette 1 person fra en muslimsk voldtektskultur i hver av 53 butikker. Snakk om å rasere arbeidsmiljøt og forhåpentligvis også bedriften i rekordfart.«

— Om dette får den kommersielle effekten at vi mister kunder, vil vi fortsette å bidra overfor flyktningene. Responsen gjør meg bare enda mer sikker på at det er viktig å konfrontere de fremmedfiendtlige og grumsete holdningene som finnes i deler av samfunnet, sier Olsen.

Mye dugnad

Tidligere denne uka møtte også hotellinvestor Petter Stordalen kraftig kritikk for at han bidro med pengestøtte, sengeplasser og lovnad om til flyktningene. Monica Strandmyr, en av de frivillige bak innsamlingsaksjonen «Refugees Welcome to Agder», mener at de kritiske kommentarene vitner om uvitenhet.

— Det er forkastelig, men det handler mest om uvitenhet. Vi har fått kommentarer fra folk som tidligere var redde for flyktningene, som nå sier at de forstår hvor viktig det er å hjelpe, og at de ønsker å bidra, sier Strandmyr.

Hun har vært med på å lede innsamlingsaksjonen som til nå har sørget for at over 400 esker med klær, sko og sanitærutstyr står klare når flyktningene utover høsten kommer til Agder-fylkene. Selv har hun ikke mottatt kritikk for arbeidet.

— Per dags dato har vi ikke mottatt en eneste negativ kommentar, sier Strandmyr.