— Vi får ikke åtte representanter i kommunestyret, men sju. Dermed må det forhandles, men folket har jo sagt sitt med en overveldende klarhet. Vi får håpe det respekteres, sier Kyrvestad til Fædrelandsvennen.

Forhandlinger

Sps Tarald Myrum ser nå muligheten til å fortsette som ordfører, selv om Ap fikk flertall av stemmene.

— Det pågår forhandlinger utover tirsdag. Ingenting er avgjort i øyeblikket. Men dette valgresultatet må bli en sak for forskerne. Dette tror jeg ikke har skjedd før, sier Myrum til Fædrelandsvennen.

Valldølene la seg med Steinar Kyrvestad som ny ordfører. Han hadde fått rent flertall, åtte av 15 mandater i kommunestyret og 51,8 prosent av stemmene.

Massiv slengeraktivitet

Så viser det seg at Aps 350 velgere har levert lister med til sammen 357 slengere. Ap-velgerne har særlig slengt mot Sp-folk og Høyre-folk, og Høyres Knut Hagen i særdeleshet. En slenger vil redusere verdien av en partistemme med en femtendedel i Valle.

Dermed oppstår den spesielle situasjon at Ap ikke får rent flertall i kommunestyret, selv om partiet har rent flertall når partistemmer telles opp.

Slengeraktiviteten har vært så høy at Ap faktisk mister sitt siste mandat med Tora Homme Uppstad over til Venstres Sissel Åkre.

Dermed får Ap sju mandater, Sp fire mandater, Høyre to og Venstre to.

— Vi har den situasjon at Ap har flertall av stemmene, men ikke flertall i kommunestyret fordi slengere og personlige stemmer forskyver på Aps styrke, sier Myrum.

— Fortsetter du nå da, tror du?

— Altfor tidlig å si noe som helst om, sier Myrum.

Ap og Kyrvestad trenger avtale med enten Høyre eller Venstre.

Sp og Myrum trenger avtale med begge for å danne flertall.