I år har Kvinesdal kommune satt seg mål at bygda skal få 30 nye innbyggere fra utlandet, fem flere enn i fjor.

Nå har Integrerings— og mangfoldsdirektoratet (IMDi) region sør har nominert Kvinesdal kommune til bosettingsprisen 2013. ## Har tradisjoner

I en pressemelding påpeker IMDi at Kvinesdal har lange utvandrertradisjoner der den amerikanske drømmen stod sterkt.

— 150 år etter at de første kvindølene dro fra bygda utmerker Kvinesdal seg som en foregangskommune på inkludering av nye borgere, sier regiondirektør Ingrid Sætre i IMDi sør.

— Kvinesdal har tatt den kritiske bosettingssituasjonen på alvor. Når en kommune med knappe seks tusen mennesker sier ja til å ta i mot 80 flyktninger på tre år tar de sin del av ansvaret og mer til, legger hun til.

Samfunnsansvar

Rådmann Camilla Dunsæd er opptatt av at Kvinesdal skal være en bosettingskommune. Mottoet er "Dette skal vi få til”.

Apparatet er bygget opp i takt med at flere flyktninger bosettes. De har utviklet et solid fagmiljø og rådmannen er opptatt av hva den enkelte enhet trenger for å klare denne oppgaven.

— Politikerne og administrasjonen vil dette sammen. Og de vil ta samfunnsansvar. Nøkkelen er mainstreaming – å tenke og bruke det ordinære planverket i arbeidet med flyktninger. Denne praksisen har vist seg vellykket også på det økonomiske planet. Ingen flyktninger i Kvinesdal er avhengige av sosialhjelp, sier Sætre.

Samarbeid

Når flyktningene får arbeid er Kvinesdal lynraske med å søke startlån. Slik frigjøres nye boliger til neste bosetting.

— Kvinesdal utmerker seg også med et tett samarbeid med det lokale næringslivet. NAV Kvinesdal følger opp arbeidsgiverne tett. Kvinesdal har gjennom flere år levert robuste resultater på norsk og intro. I 2013 gjennomførte fem av fem introdeltakere helsefagarbeiderkurs på normert tid og er klare for lærlingplass i kommunen, skryter regionsdirektøren i IMDi sør.

— Det unike med Kvinesdal som bosettings- og integreringskommune er faktisk det ordinære i arbeidet. De ser på jobben som en selvfølgelig oppgave, legger hun til.

Vekstkommune

Kvinesdal har som mål at det i 2022 skal være 6722 innbyggere i kommunen og er opptatt av å være gode tjenesteytere til hele befolkningen slik at flest mulig ønsker å bli boende i Kvinesdal.

— Folk skal behandles som folk, sier rådmann Dunsæd, som legger til at kommunen er opptatt av at de som bosettes er vanlige borgere og ønsker at de raskt blir en del av lokalsamfunnet.

— Ved ikke å lage unødvendige særordninger for flyktninger har også befolkningen i Kvinesdal blitt med på laget. Slik skapes større nærhet mellom innbyggerne og de nye kvindølene, sier Sætre.

— Inkluderingsarbeidet lever opp til kommunens slagord: Vakker, vennlig og vågal. Vi foreslår en fjerde V, V for vilje. For dette arbeidet hadde ikke vært mulig uten sterk vilje fra kommunens ledelse, ansatte og innbyggere, tilføyer hun.