Slik så det ut på Bortelid skisenter om kvelden fredag 10. januar. Her blir det normale priser for besøkende på søndag. Foto: Lasse Liestøl

Søndag 19. januar er det «verdens snødag» og ifølge Norges skiforbund markerer 71 alpinanlegg anledningen med å tilby gratis heiskort.

Det er imidlertid kun ett av sentrene i Agder som er med, nemlig Ljosland Skisenter i Åseral.

– Vi la ut 400 gratisbilletter på hjemmesidene våre. De forsvant i løpet av et par dager, forteller daglig leder ved skisenteret, Gunvor Ljosland.

Det er sentrene selv som betaler for gratisbillettene, mens DNB sponser den storslåtte reklamekampanjen.

– Taper jo mye penger

Alpinanleggenes landsforening har stått i bresjen for at «Åpen bakke 2014» arrangeres for andre år på rad. Målet er å øke interessen for ski og brett, for store og små.

Opplegget organiseres i samarbeid med DNB, Norges Snowboardforbund og Norges Skiforbund. Av de 13 alpinsentrene som ligger i Vest— og Aust-Agder er det imidlertid bare to som har meldt seg på arrangementet.

Men Vegårshei ski- og aktivitetssenter måtte denne uken trekke seg på grunn av manglende snø.

– Vi kommer ikke til å ha åpent i helgen fordi det gjenstår mye arbeid før bakken er klar. Men vi var med i fjor og ville bli med for å gi folk en fin dag i bakken i år også. Det er en kjempedugnad fra skisentrenes side, men mange taper jo mye penger på det, forteller daglig leder Aud Vegestøl.

Avslo forespørsel

Anita Buckley, daglig leder ved Tjørhomfjellet alpinsenter, bekrefter at det ble for dyrt å åpne bakken i år.

– Det er høysesong den helga. Vi har ikke så mange dager i året å tjene inn penger på, forklarer hun.

Ådneram skitrekk er heller ikke med på arrangementet.

– Vi fikk forespørsel om det i høst, men fant ut at vi har mange folk i bakken fra før, forteller daglig leder, Ånen Ådneram. Begge disse sentrene vil holde åpen med normal drift i helga.

– Ble ikke spurt

Fra både Bortelid skisenter og Brokke alpinsenter er imidlertid forklaringen at de ikke er blitt spurt om å delta.

Daglig leder hos sistnevnte, Svenn Magne Brokke, sier det ikke er andre grunner til at de ikke har «åpnet bakken».

– Vi har ikke tatt stilling til det, for vi har hverken arrangert det tidligere eller fått forespørsel om å delta i år. Men vi vil absolutt sette oss inn i det og vurdere det nå, sier han. Daglig leder i Bortelid skisenter, Lasse Liestøl, sier han er positiv til initiativet.

– Jeg har ikke fått noe informasjon om opplegget, men vil absolutt vurdere det for fremtiden. Vi har jo interesse av å fremme skisport. Men det er litt for kort tid til at vi kan arrangere det på søndag, sier Liestøl, som overtok som leder i oktober.

Foreløpig er de imidlertid på listen over de snaue 140 anleggene i landet som ikke arrangerer «Åpen bakke».

Forklaringen overrasker Andreas Rødven i Alpinanleggenes landsforbund.

– Vi har i alle fall dunket ut informasjon til våre medlemmer. Vanligvis er forklaringen på avslag at man ikke har råd eller er for små, men vi får se nærmere på informasjonen fra vår side til neste år, sier han.