Undersøkelsen som TNS Gallup har utført for UiA, viser at studenter som fikk toppkarakteren A på avsluttende eksamen i gjennomsnitt tjener 463.000 i året.

Det er 37.000 kroner mer enn studenter som fikk D eller E.

— Undersøkelsen viser at flere av kandidatene med gode karakterer er tilfredse med jobben sin. Så vi kan trygt oppfordre studenter til å jobbe for gode karakterer, sier seniorrådgiver Ingrid Susanne Andersen som torsdag presenterte en del hovedfunn for universitetsstyret.

Mer fornøyde

De som får gode karakterer, får ikke bare i snitt bedre lønn. De får også i større grad stillinger som er relevante for utdannelsen og er mer tilfreds med utdannelsen.

— Av og til kan man jo få inntrykk av at det viktigste er å være engasjert i studietidene. Disse funnene gir ikke grunnlag for å si at engasjement ikke teller, men det viser at karakterer absolutt har noe å si for hvordan det går i arbeidslivet, sier Andersen.

Rektor Torunn Lauvdal mener tallene ikke bør overraske.

— Jeg er ikke overrasket. Dette samsvarer med andre undersøkelser som viser at karakterer betyr noe for å få jobb, sier hun.

Motiverende

De som er spurt i undersøkelsen har blitt spurt om hvilket lønnsintervall de befinner seg innenfor. På bakgrunn av dette har TNS Gallup regnet ut en gjennomsnittlig bruttolønn.

Selv om undersøkelsen ikke påviser at det er de gode karakterene som er årsaken til at studentene er mer fornøyde og får bedre lønn, er det altså en sammenheng.

— De som fokuserer på studiet vil nok få mer ut av både studiet og jobbene sine etterpå, sier Emma Cathrin Moen (22) som vi treffer på universitetsbiblioteket lørdag.

Hun studerer til å bli grunnskolelærer og karakterene vil ikke nødvendigvis gi bedre lønn når hun skal ut i jobb. Men hun tror gode karakterer vil gjøre henne mer tilfreds med både arbeidsliv og studentliv.

— Det er viktig for meg å få gode karakterer. Derfor har jeg satt meg som mål å få B. Det er viktig å sette seg tydelige mål.

Johanne Lauvland Høie (23) og Vilde Steiner (21) mener det er lite vits i å studere hvis det bare er for å fullføre. De vil også ha gode karakterer, og tror det vil være avgjørende for om de får jobb når de er ferdige med utdannelsen som grunnskolelærer. Foto: Tore André Baardsen

Medstudentene Johanne Lauvland Høie (23) og Vilde Steiner (21) er enige.

— Fagkombinasjon er nok like viktig som karakterer når vi skal få jobb, men jeg har snakket med skoleledere som sier at også karakterer er viktig, sier Vilde Steiner.

Forskjeller

Undersøkelsen om lønn viser også at realfagstudentene tjener best og at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn blir opprettholdt også for de som nå går ut i arbeidslivet. De mannlige studentene tjener 70.000 mer enn kvinnene.

— Det skyldes nok den generelle lønnsforskjellen mellom mannsdominerte og kvinnedominerte yrker og ligger utenfor det universitetet kan gjøre noe med, men vi kommuniserer funnene og arbeider med dem i sammenhenger hvor det er relevant, sier Andersen.

Torunn Lauvdal mener det dreier seg om et likestillingsproblem.

— Dette er en stor utfordring for likestillingen. Det har noe å gjøre med at vi fortsatt har et veldig kjønnsdelt arbeidsmarked der kvinner går til offentlig sektor og til yrker med relativt lav lønn, som for eksempel barnehage.

Usikre på om de er etterspurt

Bare en av tre mener en uteksaminert kandidat fra UiA er etterspurt på arbeidsmarkedet.

— Jeg synes ikke det er lite med 30-40 prosent. Men på noen områder opplever studentene at de må konkurrere hardt med de som er utdannet andre steder. Vi bør gå ned i materialet og se på om det er noen områder hvor vi kan styrke omdømmet, sier Torunn Lauvdal.

Studentene fra kunst og humaniora opplever UiA som minst etterspurt. De med fagutdannelser som sykepleier opplever at utdannelsen er mest etterspurt.

— Det er noen studier som er mer generelle og ikke så umiddelbart rettet mot arbeidslivet, men som likevel er viktige. Studier som engelsk, historie og religion kan virke unyttige, men du lærer mye gjennom disse studiene som er relevant for yrkeslivet.

De fleste av de spurte er usikre på hvor etterspurt UiA-utdannelse er.