På kommunens treningstilbud for personer med psykiske problemer, Energiverket, ser trener Tor Kapstad daglig hvor godt treningen virker. Foto: Jørgen Steffensen
Som to ganger OL-deltaker har fastlege Marius Bakken stor nytte av å bruke trening som behandling av pasienter med psykiske problemer. Foto: Anders Wiklund

— For meg var trening den beste medisinen, fortalte Kjetil Bergan til rundt 100 helsepersonell fra 11 kommuner i Vest-Agder.

Bergan stilte opp på fagkonferansen "Fysisk aktivitet – behandling som fremmer psykisk helse" på Hotell Norge onsdag. Konferansen er i regi av klinikk for psykisk helse ved DPS Strømme Sørlandet Sykehus.

Bergan gikk på en kraftig smell for ett år siden. Så kraftig at to måneder av livet hans er borte, han husker ingenting. Men hjelpen han fikk fra DPS Strømme, og når han ble skrevet ut og fikk hjelp fra Fritidsetatens tilbud "Energiverket", der trening er viktig, har hjulpet masse.

— Jeg har aldri før hatt psykiske problemer, og trodde ærlig talt jeg aldri ville få det. Der tok jeg feil. Dette kan ramme hvem som helst, sa han åpent.

— Trening er et godt verktøy som det er vitenskapelig dokumentert virkning av ved blant annet lette til moderate depresjoner, sier Marius Bakken, allmennpraktiserende lege på Søm i Kristiansand. Han hadde norsk rekord på 2000, 3000 og 5000 meter i friidrett, samt deltakelse i OL i 2000 og 2004. ## Uten bivirkninger

Overfor leger, psykologer og helsepersonell motiverte han til oftere å bruke trening som behandling overfor pasientene.

— Det er en behandling som er totalt uten negative bivirkninger, i motsetning til antidepressiva, for eksempel, sier han. Samtidig understreker han at trening alene ikke er et vidundermiddel, og ikke alltid for alle. Men i kombinasjon med medikamenter og samtaleterapi fungerer det ofte veldig bra.

Kristiansand og Sørlandet ligger godt over landsgjennomsnittet i antall mennesker med psykiske problemer, og forbruk av antidepressiva. Det dokumenterte spesialrådgiver Toril Moe fra Oslo universitetssykehus med tall fra folkehelseinstituttet.

Schizofreni

Ifølge en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening, er effekten av fysisk aktivitet ved milde til moderate former av depresjon og ved kronisk tretthetssyndrom godt dokumentert. I disse tilfellene er fysisk aktivitet et alternativ til de tradisjonelle behandlingsformene, men det kan også være nyttig ved panikklidelse, generalisert angstlidelse, schizofreni, konversjonslidelser, kroniske smertetilstander og alkoholisme.

Trener Tor Kapstad ser daglig de positive virkningene av treningen på Energiverket. Det er Kristiansand kommunes tilbud til mennesker med psykiske problemer, i lokalene tvers overfor Aquarama. Her tilbys trening i tre vanskelighetsgrader, slik at hvem som helst kan finne noe som passer. Samt både yoga og Qi Gong.

Overskudd

— Når de klarer å trene jevnt over tid, ser jeg det tydelig på dem. De blir bedre i humør, får mer overskudd og får et bedre liv, forteller Kapstad. Han tok med Kjetil Bergan til konferansen, som et eksempel på at treningen virker.

— Særlig i overgangen fra utskrivingen fra sykehuset og det første halvåret var systematisk trening og mosjon utrolig viktig årsak til at jeg kan stå her i dag og fortelle om det, sa Bergan.