— Vi sender regningen for eiendomsskatten videre til strømkundene. Da må det være riktig og etterrettelig, sier kommunikasjonssjef i Statnett, Henrik Glette.

- Usmakelig

— Dette er en dramatisk sak for Evje og Hornnes og på sikt norske kommuner. Jeg har minst 200 kommuner i ryggen. Det er helt usmakelig at et statsforetak som Statnett velger rettssak og konflikt i stedet for å sette seg ned med kommunene og lovgiver for å bli enig, sier ordfører i Evje og Hornnes kommune, Bjørn A. Ropstad.

Disse gir Statnett store overskudd hvert år, men de gir også norske kommuner millioner i eiendomsskatt. Når blir det rettssak om hvordan verdien av ei kraftlinje skal beregnes. Foto: Bj_rge, Stein J.

Evje og Hornnes er saksøkt sammen med kommunene Hjelmeland og Hol. Til sammen krever Statnett 20 millioner kroner pluss renten tilbakebetalt av de tre kommunene. Dette er penger som selskapet mener er feil ilagt eiendomsskatt.Evje og Hornnes kreves for tre millioner kroner pluss renter.

I 30 år, minst, har norske kommuner fått eiendomsskatt for kraftlinjer, og beregningsmåten har aldri vært noe tema. Nå mener Statnett beregningsmåten er feil. Derfor vil selskapet ha penger tilbake av de tre kommunene, og nye prinsipper innført for fremtiden for alle kommuner.

Hva er ei kraftlinje verd?

Dette er kompliserte greier, men uenigheten kan kort og overfladisk oppsummeres slik:

— Det er uforståelig at Statnett går til angrep på norske kommuner.

Statnett mener det ved taksering av kraftlinjer og transformatoranlegg skal gjøres fradrag for «slitasje, elde og utidsmessighet basert på en lineær avskrivning.» Selskapet mener skattetakstene blir for høye og ikke reflekterer omsetningsverdien riktig med kommunenes modell.

Kommunene mener de vurderer anleggenes faktiske beskaffenhet, og at en progressiv avskrivningsmetode er riktig.

Kommunene peker på at gamle kraftlinjer tjener like mye penger som ei ny, og at kraftlinjer taper seg svært lite i verdi. De mener omsetningsverdien påvirkes lite av elde og slitasje og at lineær avskrivning blir helt feil.

Store beløp

— Vi har full forståelse for at Evje og Hornnes, Hjelmeland og Hol opplever denne saken vanskelig. De hadde omtaksering for eiendomsskatt i sine kommuner. Dermed ble det disse kommunene som vi måtte gå til rettssak mot. Egentlig omhandler dette svært mange kommuner i landet. Det dreier seg om hundrevis av millioner kroner hvert år for kraftforbrukerne. Jeg har dessverre ikke eksakt beløp, sier Glette i Statnett.

Han avviser at statsselskapet forsøker å vri seg unna skatt.

— Vi betaler vår skatt med glede, men den må være riktig. Nå skal retten avgjøre dette. Vi mener det er rett å ta en slik konflikt til retten. Det er rettsvesenet som bør tolke og avklare dette regelverket når vi er uenige, sier Glette.

Ropstad sier dette:

— Det er uforståelig at Statnett går til angrep på norske kommuner. Selskapet står foran gigantinvesteringer i nye linjer, linjer som møter stor motstand. Det er mangel på samfunnsansvar å skape denne konflikten, sier Ropstad.

Partene har allerede hatt en omgang Stavanger Tingrett. Den tapte kommunene. Da sto det om å begrunne takstene for eiendomsskatt. Tingretten sa imidlertid ikke noe om hva salgs beregningsmodell som skal legges til grunn.

Jobbes med forlik

Ordførerne i Evje og Hornnes, Hjelmeland og Hol ber konsernsjef Auke Lont i Statnett om så raskt som mulig å ta opp mobiltelefonen og ringe om forlik.

Dette går fram av en e-post som ordførerne sendt Lont 9. juni.

I eposten skrives det også at kommunene og Statnett har hatt dialog om forlik, men at kommunene ikke kan vente lenger siden forlik må godkjennes i kommunestyrene.

Ordførerne skriver at konsernledelsen i Statkraft skal behandles saken 15. juni, men at dette er for sent til å unngå rettssak.

Fædrelandsvennen forsøkte torsdag å få kontakt med Auke Lont. Det lyktes ikke.

Kommunikasjonssjef Henrik Glette opplyser at han er satt til å svare i saken.

— Vi diskuterer ulike skisser, og dette er til behandling i vår organisasjon. Konsernsjefen er naturligvis en som deltar i dette, sier Glette.