OSLO: Det er dobbelt så mange som for ett år siden. 84 prosent av de offentlig eide foretakene oppfyller kravet.

Loven om kjønnsrepresentasjon i offentlig eide foretak og privateide allmennaksjeselskaper trådte i kraft for ett år siden. Ifølge Statistisk sentralbyrå var det 193 av 525 registrerte allmennaksjeselskaper i Brønnøysundregistrene som tilfredsstilte kravene.

Det mangler fortsatt 460 kvinner for å oppfylle kravet om kjønnsrepresentasjon. 148 selskaper har ingen kvinner i styret, og bare 3 prosent av styrelederne er kvinner.

Kvinner yngre

Kvinnelige styrerepresentanter er yngre og har mer utdanning enn mannlige. Gjennomsnittsalderen til kvinnene er 45,7 år, mens mannlige styrerepresentanter er 51,4 år i gjennomsnitt. 70 prosent av kvinnene og 60 prosent av mennene har høyere utdanning.

375 offentlig eide foretak er omfattet av kravet om kjønnsrepresentasjon. Dette er statsaksjeselskaper, statsforetak, interkommunale selskaper, helseforetak og særlovsselskapene Norsk Tipping, Vinmonopolet og Innovasjon Norge. 315 av dem, totalt 84 prosent, oppfyller kravet om kvinner i styret, og det mangler totalt 80 kvinner.

15 offentlige foretak har ikke en eneste kvinne i styret, mens tre foretak er uten menn.

Minst 40 prosent

Kravet til eiervalgte styrerepresentanter varierer med størrelsen på styret. Er det to eller tre styremedlemmer, skal begge kjønn være representert. Med fire eller fem styremedlemmer skal begge kjønn være representert med minst to, og for større styrer skal minst 40 prosent være kvinner.

Hvis det er mer enn én ansattevalgt representant i styret skal begge kjønn være representert. Kravet bortfaller hvis et kjønn utgjør mindre enn 20 prosent av de ansatte.

Organisasjonsformen allmennaksjeselskap er beregnet på selskaper som har mange aksjeeiere. Aksjer kan tegnes av eller selges til allmennheten.