Samtidig er det krefter i Høyre som ønsker at partiet skal forlate sin gamle samarbeidspartner og samarbeide med Frp, også i regjering.

— Det er blitt mer plass i sentrum etter at Sp gikk i regjering, sier partileder Dagfinn Høybråten..

Høybråten har merket seg utspillet fra Oslo Høyre om at Høyre bør samarbeide med Fremskrittspartiet også i regjering.

— Det er ingen stor nasjonal begivenhet at lokallag i Høyre vil samarbeide med Frp. Jeg forholder med til partiledelsen, og har ikke oppfattet signaler om endret kurs. Men vi følger nøye med, understreker han.

Vil bygge eget parti

Da partileder Dagfinn Høybråten tirsdag oppsummerte 100 dager i opposisjon, gjorde han det klart at KrF vil bruke kreftene på å bygge sin egen partiorganisasjon og sitt eget parti, mer enn å bruke tiden på en debatt om forholdet til andre partier.

Partilederen er overrasket over den konfrontasjonslinjen den rødgrønne regjeringen har lagt seg på.

— Regjeringens invitasjon denne høsten bærer mer preg av at en flertallsregjering ikke trenger å forhandle, men bare handle. Den har i liten grad lyttet til opposisjonen, oppsummerte KrF-lederen.

— Den gjør lurt i å lytte til mindretallet. Det var tross alt 1,3 millioner velgere som ikke stemte på regjeringspartiene ved valget. Stoltenberg gjør klokt i ikke å avvise debatter om viktige saker, sier han.

Selv om KrF ikke lenger spiller sen samme rollen i norsk politikk etter valget, sier KrF-lederen at partiet ikke opplever å ha havnet i «skyggenes dal».

Inviterer til samarbeid

Høybråten tar til orde for samarbeid på tvers av partiene om store viktige saker som pensjon, stat-kirke og eldreomsorg. Derfor har han skrevet brev til de andre partilederne og regjeringen for å få et bredt forlik om en ny eldrepakke.

— Vi inviterer til et tverrpolitisk løft. Regjeringen må legge fram et forslag som kan føre fram til et forpliktende vedtak i Stortinget, et vedtak som alle partier kan stille seg bak og ta ansvar for, sier han.

Høybråten sier at den nye eldrepakken bør ha en økonomisk ramme på linje med den første eldrepakken. Den kostet 40 milliarder kroner. Han går også inn for at det om nødvendig må øremerkes midler til kommunene.

Politiske verksteder

Etter et dårlig valgresultat har KrF vært nødt til å spare penger og omorganisere deler av virksomheten. De faste politiske utvalgene er lagt ned og erstattet med det som kalles politiske verksteder.

Hvert verksted skal bygges opp omkring hver enkelt av de elleve stortingsrepresentantene. Diskusjonen om de forskjellige temaene skal i stor grad foregå på nettet.

Nestleder Dagrunn Eriksen skal ha spesielt ansvar for arbeidet. Hun regner med at rundt 80 prosent av partimedlemmene har tilgang til internett.

— For oss var valgresultatet en form for samling på grunnfjellet. Nå må vi bygge partiet fra bunnen fram mot lokalvalget i 2007, sier Dagfinn Høybråten.