BIRKENES: Utstyrt med MP5-maskinpistoler, hjelmer og skuddsikre vester ble fem uniformerte patruljer og flere sivile patruljer sendt til boligfeltet fredag ettermiddag.

— En person med blå hettegenser ble observert i veikanten. Vedkommende holdt et riflelignende våpen i hendene. Dette ble hevet en del ganger, og vedkommende siktet ned mot riksveien, forteller operasjonsleder Vidar Neset ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Ifølge operasjonslederen ble den høyst uvanlige oppførselen observert av flere personer i området. Politiet ble varslet klokken 15.15. Gikk inn i bolighus

  • Vi iverksatte dermed oppdrag for å finne ut hvem dette var, sier Neset.

Etter det fvn.no kjenner til, skal politiet også ha blitt varslet om at personen gikk inn i et bolighus.

Patruljer fra både Kristiansand og Grimstad, deriblant hundepatruljen, ble sendt til området. Enkelte av de bevæpnede polititjenestemennene startet søk i boligfeltet, mens andre tok oppstilling på andre siden av riksveien, hvor de hadde god utsikt over området.

Kikkertsikte

Det viste seg imidlertid at en 13 år gammel gutt hadde lekt i området med et replikavåpen, som var en kopi av en rifle.

- En ung gutt hadde vært ute i skogen med et replikavåpen. Våpenet var identisk med et vanlig våpen, og hadde til og med kikkertsikte, sier operasjonslederen.

13-åringen ble funnet av politiet hjemme hos seg selv, like i nærheten av stedet han var blitt observert.

— Vi tok hånd om våpenet og gutten, og snakket med foreldrene. Vi kommer til å koble inn barnevernstjenesten, sier Neset, som understreker at den væpnede aksjonen gikk stille og rolig for seg.

— Vi hadde kontroll på situasjonen klokken 16.30. Aksjonen foregikk uten at det var noen form for dramatikk, sier han.

- Forstod alvoret

Etter det fvn.no forstår, var guttens mor til stede i huset da politiet fant ham. 13-åringen ble overlatt til moren etter at politiet hadde forsikret seg om at han forstod alvoret i situasjonen.

- Politiet kan aldri ta noen sjanser så lenge vi ikke vet helt sikkert hva slags våpen eller hva slags personer det er snakk om. Det er ofte store ressurser som bindes opp til slike oppdrag, noe som igjen kan gå ut over beredskapen, sier Terje Legreid ved Grimstad politistasjon til fvn.no.

Legreid, som selv deltok i aksjonen på Birkeland fredag ettermiddag, mener det ikke er akseptabelt at personer går rundt med replikavåpen.

— Vi ser mer og mer at den type våpen er blitt populært å ha. Men folk tenker ikke på konsekvensene av å gå ut i det offentlige rom på den måten. Det fikk denne gutten erfare. Det er ikke akseptabelt i det hele tatt. Mange ser det, og mange blir skremt, sier Legreid, som tror 13-åringen fikk seg en lærepenge.

— Han forstod nok alvoret, sier han.

TOK OPPSTILLING: Flere patruljer tok oppstilling på andre siden av riksveien i forhold til boligfeltet. (Foto: Torbjørn Witzøe) Foto: Torbjørn Witzøe