KRISTIANSAND: Etter to påståtte overfallsvoldtekter og ett overfall på få dager, spurte Fædrelandsvennen jenter på byen lørdag om de var redde. Ingen var spesielt redde nå, men alle forteller at de konstant er påpasselige når de er ute.

Hva mener du må gjøres for at jenter skal føle seg trygge i bybildet? Si din mening i bunnen av artikkelen.

Jenter i Kristiansand går sjelden hjem alene, de sjekker om noen følger dem. De later som de snakker i mobiltelefon for å virke opptatte. De går ikke snarveier. De frykter hva som kan skje.

Les også: Frykt er en del av jenters byopplevelse

Mette Gundersen kommer hjem til avisoppslagene etter ferie i New York. Hun reagerer sterkt.

— Det skal ikke være sånn. Fylkesmann Ann Kristin Olsen sier jenter fratas frihet. De har en helt annen opplevelse av å være ute i byen enn gutter har. Sånn skal vi ikke ha det, sier Gundersen.

På kommunens vegne føler varaordføreren seg utfordret – og hun mener noe må gjøres.

— Kristiansand er sommerbyen, og nå er det sommer. De neste månedene ønsker vi byliv, og fremfor alt at alle som ferdes ute er trygge. Men vi kan ikke vedta i bystyret at alle er snille med hverandre. Nå har vi fått noe nytt i Kristiansand overfallsvoldtekter. Det vi har forbundet med storbyer andre steder, skjer her. Da må vi agere, sier hun.

Massemobilisering

Gundersen oppfordrer til massemobilisering. Hun tror det er veien å gå.

— Fædrelandsvennen intervjuet en gutt som fikk en aha-opplevelse da han hørte om jenters frykt. Ken Andersen (25) kalte det forferdelig at jenters byopplevelse er så annerledes enn gutter, og han sa at gutter må gjøre sitt for å skape trygghet. De fleste gutter er omsorgspersoner som Ken, sier Mette Gundersen.

Nå vil hun mobilisere alle disse omsorgsfulle guttene.

— Det er ikke bare jenters oppgave å passe på jenter. Det skal også gutter gjøre. Gutter kan følge sine jente-venner hjem. På vorspiel kan de snakke om det. ”Er du redd i kveld, skal jeg følge deg hjem”. Gutter kan vise i praksis at de er der for sine jente-venner.

Mette Gundersen innser det kan høres naivt ut, men hun sier det handler om å vise vennskap i praksis.

Våre nye landsmenn

Mange jenter sier de er spesielt redd for menn fra fremmede kulturer?

— Jeg tror ikke det er statistisk bevis for å si at innvandrere begår flere overgrep enn nordmenn. Men vi må våge å snakke om det. Det skal ikke være tabu. I Norge er kvinner frie mennesker. Punktum. Vi må utfordre disse miljøenes kvinnesyn. I moskeen, i idrettslag og andre steder. Vi må snakke tydelig om hvordan man skal se på kvinner i Norge, svarer Gundersen.

— Ingenting hjelper fortere enn når alle i byen sammen går inn for noe. Byen skal være like fri og trygg for 20 år gamle jenter som 55 år gamle menn. Vi må ikke gi opp det målet, sier varaordføreren, som også selv har kjent frykt på kroppen.

— Ja, jeg har også latt som jeg snakker i mobil, og jeg har vært veldig utrygg når jeg går hjem til Grim gjennom undergangen under Gartnerløkka. Man kan si at sånn er det å være jente, men vi kan ikke slå oss til ro med det. Det skal ikke være sånn.

Lyse og åpne rom

På sikt vil Gundersen ha samarbeid mellom politi og kommune, gjerne en handlingsplan.

— Jeg skal snakke med politiet i dag om hva vi kan få til. Politiet kan vise de mest utsatte stedene, vi kan bevilge penger til å fjerne krattskog og bedre belysning på de farligste stedene, sier hun.

— Bystyret må følge opp med tiltak, men vi kan som sagt ikke vedta trygghet. Da må alle bidra på sin måte. Jeg ber guttene spesielt, og ungdom generelt, engasjere seg. Hjelpe hverandre. Gi jentene friheten tilbake. Dra gjerne i gang et demonstrasjonstog for å vise hele byen at dette vil vi, sier hun.

For noen år siden var det en voldtekt i Wergelandsparken.

— Da foreslo jeg å hugge greiner og sette opp lys i parken. Det endte med en belysningsplan for hele Torvet. Vi må gjøre mer sånt, kanskje vi må åpne opp mer rundt alle busstopp, sier Gundersen.

Hva mener du må gjøres for at jenter skal føle seg trygge i bybildet? Si din mening i bunnen av artikkelen.