— Vi har ikke vært tilhenger av det, det er ingen faglige hensyn som tilsier at kastrering er en god idé, sier Erna Solberg, leder i Høyre.

Frp har nok en gang fremmet forslag om at pedofile kan dømmes til kjemisk kastrering.

— Vi må gjøre noe med dette problemet og da må vi ta i bruk de virkemidlene vi kan. Dette er et av virkemidlene vi kan bruke, sier Hans Frode Asmyhr (Frp) som sitter i justiskomitèen sammen med blant andre Åse Michaelsen fra Vest-Agder.

Lite støtte

Frp fremmet et lignende forslagt på 90-tallet uten å få støtte. Det får de heller ikke denne gangen.

— Dette handler om et langt større repertoar enn det mannlige lemmet. For barn handler det om noe annet. Jeg tror at tabletter vil være en falsk trygghet for dem, for hvor lenge skal man passe på at de tar tablettene sine. Vi trenger bedre behandlingstilbud for pedofile, mener hun.

Også Dagrun Eriksen, nestleder i KrF, er skeptisk til Fremskrittspartiets forslag.

— Jeg forstår at man blir desperat i de sakene og ønsker å bruke alle mulige middel for å forhindre overgrep, men jeg tror ikke kastrering vil føre til at vi unngår det, sier hun.

— Vi må jobbe i forhold til forebygging. Det blir for lettvint å kastrere, mener Eriksen.

Skeptisk

Leder i organisasjonen Rettferd for taperne, Ola Ødegaard, har tidligere gått ut og sagt at han støtter kjemisk kastrering av seksualforbrytere. I andre organisasjoner er det større skepsis.

— Vi er i utgangspunktet skeptiske. Dette er lite utprøvd og vi vet ikke hvor effektivt det er, sier Ada Sofie Austegard i Stine Sofies stiftelse.

Hun mener at hvis faren for gjentagelse er så stor at kastrering er aktuelt, bør den skyldige heller dømmes til forvaring.

— Misbruket sitter i hodet. Dette er mennesker som ikke er friske og vi risikerer at grunnen til misbruket er at de liker lidelsen til barnet. Da hjelper ikke kastrering.

Ikke frivillig

I dag er Polen det eneste europeiske landet som har innført lover der retten kan idømme pedofile kastrering. Der ble ordningen innført i høst etter at en mann ble tatt for å ha misbrukt sin datter og gjort henne gravid to ganger.

— Jeg synes ikke du kan kalle slike individer for mennesker. Jeg synes ikke at du kan snakke om mennesker i en slik sammenheng, sa statsminister Donald Tusk ifølge den engelske avisen Telegraph.

Frp mener kjemisk kastrering er en god løsning så lenge de ikke får med Stortinget på lengre fengselsstraffer og forvaring for pedofile.

— Etter min mening burde alle pedofile dømmes til kastrering, men nå får vi se hvor langt flertrallet er villige til å gå når denne saken kommer opp, sier Hans Frode Asmyhr.