KRISTIANSAND: Den 38 år gamle norske kvinnen med somalisk bakgrunn ble stoppet i en rutinekontroll da hun gikk av Superspeed i Kristiansand lørdag 20.juni i fjor. Med seg hadde 38-åringen en PC-veske. Ved hundesøk og nærmere undersøkelse ble det funnet cirka to kilo heroin i vesken.

Heroinen var pakket i to like store pakker og skjult i skilleveggene i vesken. Kvinnen ble pågrepet og fengslet. I det fjerde politiavhøret fortalte hun at oppdragsgiveren hennes var en 29 år gammel mann fra Liberia.

Kvinnen fortalte i retten at hun skulle hun få 42.000 kroner for kurerjobben, men det var for å hente gull og diamanter.

— Det falt meg aldri inn at det kunne være narkotika i veska. Det ville jeg i tilfelle aldri ha gjort, sa kvinnen.

På vei over Skagerrak ba for øvrig den berusede kvinnen en bartender om å ta hånd om vesken, som hun fikk utlevert like før ankomst i Kristiansand.

"Retten finner det ikke troverdig at tiltalte ikke hadde nærmere kjennskap til den heroinen som var gjemt i PC-vesken (...) Retten legger til grunn at hun innså muligheten av at pc-vesken inneholdt narkotika av den art og mengde som faktisk var tilfelle og at hun bevisst tok det standpunkt at hun ville innføre dette til Norge, selv om det var ca. 2 kilo heroin i pc-vesken", heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Strengere straff for oppdragsgiver

Den 29 år gamle liberianske oppdragsgiveren har benektet ethvert kjennskap til saken, men retten festet ingen lit til liberianerens forklaring.

"Etter en helhetsvurdering finner retten bevist utover rimelig tvil at tiltalte har medvirket til innførsel av den heroinen som NN(kvinnen) hadde med seg", heter det i dommen.

Retten legger til grunn at det var 29-åringen som var oppdragsgiver, og som også skulle motta heroinen i Norge.

"De tiltalte dømmes for innførsel av et meget betydelig kvantum narkotika til en meget betydelig verdi. Strafferammen etter straffelovens §162tredje ledd er fra 3 til 15 år. Det bemerkes at heroin er et svært farlig og vanedannende stoff hvor faren for overdosedødsfall er stor," står det i dommen.

Truet fengselsbetjenter

Ved straffeutmålingen legger retten for den norske kvinnens del vekt på at hun har hatt en kurèrrolle.

"Selv om dette etter rettspraksis behandles noe mildere enn oppdragsgivere og bakemenn som mer aktivt står bak planleggingen og mottak, bemerkes at kurèren er et viktig og nødvendig ledd i en profesjonell innførsel av heroin i Norge," fastslår tingretten.

I formildene retning legger retten markert vekt på at kvinnen har bidratt til oppklaring av liberianerens rolle i saken. Hun har også samarbeidet et stykke på vei når det gjelder oppklaringen av sin egen rolle. Kvinnen er også dømt for å ha truet med å drepe to fengselsbetjenter.

"Når det gjelder tiltalte NN(kvinnen) finner retten at straffen passende kan settes til sju års fengsel," står det i dommen.

For den 29 år gamle liberianerens vedkommende vises det til at han var aktiv planlegger, organisator og kontaktperson med leverandørleddet. Han ble dømt til ni års fengsel, noe som er henhold til aktors påstand.