KRISTIANSAND: 15-åringen ble senest 18. august dømt til ni måneders fengsel, derav syv måneder betinget. Tingretten har tatt med den betingede delen i sin nye dom.

Retten har, til tross for anvisningene fra Høyesterett om å foretrekke samfunnsstraff, endt opp med å idømme fengselsstraff.

Ifølge dommen fra tingsrettsdommer Per Refsalen samt meddommerne Roald Johannessen og Merethe Gimre Andersen, er fengselsstraff nødvendig for å sikre at den domfelte de stramme rammer som er nødvendig for at han skal ha nytte av behandlingen for sine adferdsproblemer.

Domstolen har lagt til grunn at gutten skal sone ved ungdomsenheten ved Bergen fengsel, et sted han tidligere har vært i varetekt.

Ved gjennomføringen av et av de straffbare forholdene hadde han rømt fra Furuly ungdomshjem i Mandal, som er en barnevernsinstitusjon. Han rømte til tross for at han ble tvangsplassert der i stedet for å sitte i varetekt. I dommen inngår også legemskrenkelser mot ansatte på Furuly, og skadeverk samme sted.

Selve straffen er fengsel i ett år og syv måneder, hvorav ni måneder altså er gjort betinget.

Ranet buss-sjåfør

15-åringen ble dømt for blant annet å ha holdt vakt da en kompis ranet en bussjåfør for vel 8000 kroner utenfor Rutebilstasjonen i Kristiansand 13. september.

I samme sak var to andre også tiltalt, en 17-åring fra Kristiansand og en 18-åring fra Kristiansand.

17-åringen er også «barnevernsgutt». Det var han som gjennomførte selve bussranet på Rutebilstasjonen etter å ha fått kniv og utstyr av 18-åringen, som for øvrig ikke var med på selve ranet, men ble dømt for medvirkning på grunn av utstyrsleveransen.

Den domfelte raneren hadde et akutt pengebehov på mellom 2000 og 3000 kroner som skyldtes narkogjeld. Det ble først planlagt et bussran på Grim, men bussen hadde kjørt da de kom frem.

Tingretten bemerker i dommen at den domfelte var i en desperat økonomisk situasjon på grunn av narkogjeld, men det tillegges overhode ikke noen vekt i formildende retning. Tvert i mot har retten understreket at ran er en alvorlig forbrytelse, og det kan ikke aksepteres av samfunnet av gjeldsforpliktelser løses ved å begå ran.

Retten har dømt gutten til samfunnsstraff i 250 timer med en gjennomføringstid på ett år, subsidiært fengsel i ni måneder.

Dissens om straffen

18-åringen som også møtte som tiltalt, skaffet kniv og maskering til bussranet. Gutten er ikke tidligere bøtelagt eller straffet, og er ikke betegnet som «barnevernsgutt».

De to meddommerne mente at passende straff var samfunnsstraff i 120 timer med en gjennomføringstid på ni måneder, subsidiært fem måneders fengsel.

Rettens leder, tingrettsdommer Refsalen, ville dømme gutten i samsvar med aktors påstand til 200 timers samfunnsstraff med en gjennomføringstid på ett år, subsidiært seks måneders fengsel.

Erstatning

Alle de tre domfelte må betale en oppreisningserstatning på 20.000 kroner til sjåføren som ble ranet.

15-åringen, som fikk den strengeste straffen av de tre, må også betale en oppreisningserstatning på 25.000 kroner til en mandalsmann som ble utsatt for ransforsøk og utpressing.