KRISTIANSAND: – I Kvadraturen er det 300 butikker. Hvis vi i tillegg får med butikker i Sørlandsparken, så kan det bli en betydelig sum til Utøya.

Det sier Jesper Elimar Krumm, markedssjef for databutikken Pippin. Han oppfordrer nå næringslivet i Kristiansand, butikker Kvadraturen og på Sørlandssenteret, til å bidra med en symbolsk sum gjenoppbyggingen av Utøya.

VIL BIDRA MED NOE

– Først kommer sjokket over terroren, så blir man handlingslammet. Folk flest kan ikke gjøre noe fra eller til med situasjonen. Derfor kommer jeg med denne oppfordringen, med håp om at næringslivet vil bidra, fortsetter markedssjefen.

– Hva tenker du at pengene konkret skal brukes til?

– Jeg ser for meg at det kreves en del endringer i bygningsmassen på Utøya. En del bygninger må kanskje rives og bygges opp på nytt. Hvis det kommer inn mer penger enn nødvendig, tenker jeg at pengene vil kunne brukes overfor dem som er sterkest berørt av tragedien, sier Krumm, som forteller at Arbeiderpartiet har estimert at en gjenombygging vil koste mellom 15 og 20 millioner kroner.

VARIERENDE SUM

– Hvor mye tenker du at det er naturlig for en bedrift å bidra med?

– Summen vil kunne variere fra bedrift til bedrift, avhengig av omsetning. For noen bedrifter vil det være naturlig å gi 1000 kroner, for andre vil 10.000 kroner være aktuelt, sier Krumm.

OPPFORDRING FRA AP

– Den første begravelsen er jo i dag, fredag, og mange er i en tung sorgprosess. Sånn sett kan det kanskje virke tidlig å komme med en oppfordring til kronerulling for Utøya. Jeg har respekt for at mange trenger tid til å bearbeide det som har skjedd, samtidig oppfordrer Arbeiderpartiet sentralt at folk bidrar til å bygge opp Utøya, fortsetter han.

NASJONALT SYMBOL

Han påpeker at han selv ikke stemmer Arbeiderpartiet.

– For meg handler dette om hvilket samfunn vi ønsker å ha. Utøya har blitt forvandlet til et nasjonalt symbol for demokrati og viktige samfunnsverdier. Mange valfarter nå til områdene rundt Utøya, sier Krumm, som oppfordrer til å gi penger til Utøya via Arbeiderpartiets hjemmeside.