ARENDAL: En undersøkelse gjort av Nasjonalt Kunnskapssenter for Helsetjenesten blant 24 sykehus i hele landet ser på overlevelsesprosenten 30 dager etter behandling for hjerteinfarkt. Hjerteoverlege Pål Gunnes roper varsku etter at overlevelsesprosenten er tydelig lavere ved sykehuset i Kristiansand enn i Arendal. Undersøkelsen ble gjort mellom 2005 og 2009. — Forskjellene er påfallende og må undersøkes nærmere. Ledelsen må ikke bare la det forbigå i stillhet, sier overlege på PCI-senteret i Arendal, Pål Gunnes til Agderposten.

For Sørlandet sykehus Arendal (SSA) viser undersøkelsen at overlevelsesprosenten 30 dager etter behandling for hjerteinfarkt var på 88,4 prosent, mens den ved Sørlandet sykehus Kristiansand (SSK) var på 83,6 prosent. En forskjell på 4,8 prosent.

Sendte brev

Gunnes sendte i forrige uke et brev til sykehusdirektør Jan Roger Olsen, med kopi til styreleder ved Sørlandet sykehus, tillitsvalgte ved sykehusene og Fylkeslegen i Aust-Agder, der han krever at de redegjør for, og endrer sin holdning til infarktbehandlingen ved sykehusene som følge av forskjellene.

I brevet som er gjengitt av Agderposten i deres papirutgave tirsdag, skriver Gunnes at overlevelsesprosenten ved SSK er signifikant dårligere enn gjennomsnittet ved resten av sykehusene i undersøkelsen.

Han peker også på at etter slag var overlevelsesprosenten etter 30 dager i Kristiansand på 85,5 prosent, mens den i Arendal var på 87,2 prosent.

Gunnes peker på at den lave overlevelsesprosenten etter hjerteinfarkt kan ha noe å si for at prosenten totaloverlevende etter innleggelse ved SSK var signifikant lavere enn landsgjennomsnittet.

- Avvisende til kardiologimiljøet

Han retter også kraftig kritikk mot måten sykehusledelsen avfeide et forslag om å sende alle pasienter med mistenkt hjerteinfarkt direkte til Arendal.

Alle pasienter med akutt hjerteinfarkt blir i dag sendt direkte til SSA, mens de uten klare EKG-forandringer først blir lagt inn på nærmeste sykehus, før de som oftest sendes til Arendal etter en dag eller to.

SSA behandler hjerteinfarktpasienter fra begge Agder-fylkene i tillegg til pasienter fra Telemark.

— Ledelsen har en avvisende holdning til kardiologimiljøet i Arendal. Alt fra små diskusjoner til de større fagdebattene blir avvist, sier Gunnes til Agderposten. Han håper å kunne endre på den lite dialogrettede holdningen ledelsen har.

Kjenner ikke til avvisende holdninger

Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus sier til Agderposten at undersøkelsen ikke har blitt tiet ned av ledelsen.

— Kunnskapssenteret skriver selv at resultatene ikke skal brukes for å sammenligne sykehus, noe Gunnes likevel velger å gjøre, sier han i et tilsvar til Agderposten.

Engstrand sier også at han ikke kjenner noe til at ledelsen skal ha avvisende holdninger til kardiologimiljøet i Arendal.

Fagdirektøren sier at funnene i undersøkelsen bidrar til å holde fokus på kvaliteten i infarktbehandlingen.