KRISTIANSAND: — Jeg gir ikke dette intervjuet til Fædrelandsvennen fordi folk skal synes synd på meg. Men for at de skal skjønne at demens er en sykdom på lik linje med andre sykdommer, sier Ivar Østensen (62).

I dag er den internasjonale alzheimerdagen, med arrangementer over hele Norge. Målet er å spre informasjon om sykdommer som rammer hjernen og fører til varig svekkelse og død.

Vi treffer ekteparet Ivar Østensen og kona Turid (54) hjemme på Strai. Livet har blitt helt annerledes enn de forestilte seg.

— I går gikk Ivar å lette etter lommeboka. Den lå på kjøkkenbenken der, helt synlig. Men Ivar så den ikke, sier Turid.

Ble sendt hjem fra Nordsjøen

Demenssykdommen kom uten forvarsel. Ivar hadde vært en sprudlende kar, en handyman som ordnet opp i det meste.

Da de feiret 60-års dagen hans i mai for to år siden, bemerket vennene at Ivar så gammel ut. Turid så det først på gangen hans. Han gikk med lut holdning. Armene hang bare rett ned.

I oktober ble Ivar sendt hjem fra jobben på plattformen i Nordsjøen etter en bekymringsmelding fra kollegene. De hadde registrert at han trakk seg tilbake, måtte stoppe opp og tenke, og endret mimikk i ansiktet.

— Det var hardt å slutte i jobben, men vi har vel lagt det bak oss, sier Ivar nå.

4200 demente i Agder

Folkehelseinstituttet anslår at det i Norge er 70.000 demente over 65 år. Regnet ut fra folketallet vil det si at 4200 personer er rammet i Agder-fylkene.

I tillegg kommer 1500 unge demente under 65 år på landsbasis, noe som betyr 90 unge demente i Agder.

Ivar har vært åpen om sykdommen sin hele veien. Han vil ikke gjøre samme feil som sin far, som også ble tidlig dement.

— Faren min ville ikke at dette skulle fortelles. Selv ikke til oss barn. Og det ødela en masse hjemme. Det holdt på å ta knekken på min mor, sier Ivar.

Et forbilde for dem er tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen, som har fått mye ros for å gå offentlig ut med at sin alzheimers.

Sekkebetegnelse

Nå har Ivar og Turid vært med på å starte Kristiansand demensforening.

— Vi prøver å få i gang ei skikkelig forening, slik at vi kan treffe andre i samme situasjon og få formidlet at dette ikke er noen tabusykdom. Det er ikke noe flaut, sier Turid.

Demens er en sekkebetegnelse for mange hjernesykdommer, der alzheimers sykdom er den mest utbredte og kan ramme helt ned i 40-årene.

Ivar var vært testet for parkinson, som gir noe likende symptomer. Men legene har i stedet gitt ham en demensdiagnose.

Turid merker endringer jevnlig hos ektemannen. Han glemmer selv å spise, og blir tynnere. Han kan ikke lese særlig mye lenger heller. God planlegging må til.

I dag finnes det ingen behandling for demens, og Turid er forberedt på at Ivar en dag må på institusjon.

Går ut over pårørende

Derfor dyrker de nå tiden de har sammen.

— Ivar har hele tiden tenkt at dette må vi gjøre det beste ut av. Nå skal vi til Italia ei uke. Vi prioriterer sånne ting mens vi kan, smiler Turid.

250.000 nordmenn er pårørende til demensyke. Mange av dem blir syke selv av påkjenningene omsorgen innebærer.

I leiligheten på Stray ser Ivar bort på kona.

— Det som egentlig er det verste opp i dette, er at jeg føler det går så veldig mye ut over Turid. Det plager meg, sier han.

Han kjemper med å holde tårene tilbake.

Fram til søndag foregår den årlige Demensaksjonen. Kristiansand demensforening har stand i Markensgate og bøssebærere ute.