KRISTIANSAND: Skumsvoll ble anmeldt av partifelle Beate Helland i går. Stortingsrepresentanten ble anmeldt for en voldtekt i 2008 og to tilfeller av seksuell trakassering i 2009. Voldtektssaken er nå henlagt av politiet, mens episodene fra 2009 er foreldet, melder NRK.

Les også: Beate Helland anklager stortingsrepresentant for sex-overgrep

— Ikke straffbart

HENLAGT: Politiadvokat Ingrid Thorsen bekrefter at Hellands anmeldelse ikke vil bli etteforsket. Foto: Jon Anders Møllen

Politiadvokat Ingrid Thorsen bekrefter henleggelsen av saken til fvn.no.

— Forholdet som er anmeldt som voldtekt er henlagt fordi politiet ikke finner rimelig grunn til å starte en etterforskning. Slik hendelsen er beskrevet fra fornærmede, er ikke dette voldtekt i strafferettslig forstand, opplyser Thorsen.

— Men det betyr ikke at fornærmede ikke kan opplevd dette som et overgrep, legger hun til.

De to andre episodene - fra mai i 2009 - som gjelder trakassering er foreldet. Slike saker har en strafferamme på ett år og en foreldelsesfrist på to år.

Beslutningen om henleggelse ble tatt i går, og formidlet til partene i morges.

— Vi mente det var viktig med en rask avgjørelse, av hensyn til partene, og på grunn av medietrykket, sier Thorsen.

Helland: - Veldig skuffet

Beate Helland sier følgende til fvn.no.

- Jeg er veldig skuffet, sier Helland.

Hun legger til at siste ord i saken ikke er sagt. Hun vil nå snakke med sin advokat om hva hun skal gjøre videre.

— Jeg er sikker på at jeg kommer til å påklage denne avgjørelsen, på grunnlag av at politiet ikke har fortalt meg at det er en foreldelsesfrist på to år på saker om seksuell trakassering, sier hun.

Hun mener hun burde blitt opplyst om denne fristen da hun fikk en vurdering av saken av politiet for halvannet år siden.

— Da har jo min vilje til å gå i forhandlinger bare forspilt mine sjanser i denne saken, forteller hun.

Videre vil hun undersøke alle aspektene av anmeldelsen er anmeldt.

— Jeg anmeldte voldtekt, seksuell trakassering og bestikkelser i en bolk, men når jeg snakket med politiet sa de at jeg måtte stykke opp anmeldelsen, så jeg tror egentlig ikke at de har behandlet alt, sier hun.

Hun opplyser at de siste dagene har vært tøffe.

- Jeg synes måten motparten har gått ut mot meg i media og beskrevet meg er veldig ærekrenkende. Dette er sjikane mot meg som de har brukt i én måned. Så jeg vil se om vi vil levere inn en ny anmeldelse på dette, forteller Helland.

Hun forteller videre at hun aldri festet sin lit til at det skulle komme en dom i saken.

- Det viktigste for meg er ikke at dette skal ende med en dom, eller at jeg får penger. Det som har vært viktig for meg er at jeg har sagt i fra om dette, og det er jeg uansett glad for at jeg har gjort. Det har vært godt for meg, det at jeg har reist meg opp i stedet for å bare legge meg ned, sier hun.

Skumsvoll: - Svært lettet

Henning Skumsvoll er svært glad for at saken ble så raskt henlagt.

LETTET: Frp-politiker Henning Skumsvoll er letter over at politiet ikke vil etterforske overgrepsanklagene mot ham. Foto: Scanpix

— Politiet har kommet til samme konklusjon som meg og min advokat, nemlig at dette ikke er noen politisak, sier Henning Skumsvoll til fvn.no.

Han har de siste dagene hatt fri fra Stortinget for å håndtere saken. Det er nemlig bare 60 prosent av gruppen som trenger møte i Stortinget.

— Nå er jeg bare svært lettet. Det er egentlig det eneste jeg har å si i denne saken, sier Skumsvoll.

Saken oppdateres.