KRISTIANSAND: — Vi skal snakke med andre partier. Målet er at Høyre og KrF sammen med oss danner et forpliktende samarbeid om en politisk kursendring. Derfor legger vi ikke fram ultimative krav, men ti punkter vi mener er viktige, sier Utsogn.

Lavere eiendomsskatt, mer eldreomsorg, mer konkurranse og mindre byråkrati og administrasjon er hovedpunktene i Frps ønske om kursendring. Men i listen står det ingenting om hvor mye eiendomskatten skal ned, det står ingenting om hvor penger til økt eldreomsorg skal tas fra eller hvor mye eldreomsorgen skal få. Det står ingenting om hvordan det skal kuttes i byråkrati og administrasjon.

— Er ikke dette fryktelig svakt, Utsogn?

— Nei, fordi kommunen er ei stor og svært tung skute å snu. Ap har hatt ei hånd på rattet i mange perioder og Høyre og KrF har søkt mot sentrum og venstre, ikke oss. Nå skal vi endelig få til bred borgerlig samling. Men å snu kursen på politikken tar tid. Derfor sier vi noe om retningen, så må vi komme tilbake til resten. Men ingen skal være tvil om målene for den kurs vi nå legger ut på, sier Utsogn.

— Men hvordan kutte skatt og øke utgifter?

— Se på Oslo. De har ikke eiendomsskatt, fordi Frp og Høyre har styrt byen. Alt er mulig hvis kursen er riktig, men det vil ta tid å få til.

Frp har kuttet ut alt snakk om innvandring, nei til moské og løfter om friere skjenketider i sitt forhandlingsutspill.

— Det viktigste er å få til mest mulig Frp-politikk. Det skjer i samarbeid med andre partier. Ingen vil få gjennom alt. Vi har ikke gitt opp noen saker. Innvandring kommer vi for eksempel til å ta opp i forhandlinger, men på tipunktslisten står det ikke, sier han.

Her er de ti punktene for Kristiansand FrP i politiske forhandlinger med andre partier – kommunevalget 2011

1.Forpliktende enighet om å senke eiendomsskatten i perioden

2.Si nei til rushtidsavgift og veiprising

3.Tilby pleietrengende en trygg og verdig alderdom med fritt brukervalg innenfor sykehjem, hjemmesykepleie og hjemmetjenester. Frivillige organisasjoner og andre private aktører kan også være tilbydere. Kommunen skal fortsatt ha ansvaret for tildeling av tjenestene og tjenestenes kvalitet

4.Økt prioritering av barn og unge innenfor kultur og idrett

5.Innføre en skolepolitikk med økt fokus på kvalitet, åpenhet, tilpasset undervisning og valgfrihet for elevene

6.Ekstern gjennomgang av kommunens organisering og drift med tanke på reduksjon av byråkrati over tid, optimal kostnadseffektivitet og høy kvalitet på tjenestene.

7.Ta kontroll over boligprisutviklingen ved å arbeide for flere ferdigregulerte boligtomter der folk vil bo

8.Fortgang i arbeidet med utvidelse og etablering av nye småbåthavner og tillate privat drift der det er hensiktsmessig

9.Håndheve nulltoleransen for tagging og narkotika

10.Arbeide for fortgang i utvikling av Kjevik som styrket landsdelsflyplass med flere ruter og ny vei til E18