I videoen over ser du Solheim kurse nynazister i førstehjelp

ARENDAL/OSLO: Eirik Solheim var på 90-tallet en kjent lederskikkelse og talsmann for Viking, en voldelig og nasjonalistisk organisasjon. I dag har han jobb som lege ved Sørlandet Sykehus i Arendal og er i ferd med å fullføre spesialisering i psykiatri.

Solheim sier han brøt med det høyreekstreme miljøet i 1997. Likevel viser en video fra et treningskurs i en nynazistisk organisasjon at han er til stede og kurser nettopp nynazistene i førstehjelp så sent som i år.

Les intervju med Solheim her

Nå har fylkeslegen i Aust-Agder har bedt Statens Helsetilsyn vurdere om en legen er egnet til å jobbe som lege og psykiater. Det spesielle ved saken, er at det ikke foreligger noen klager på hvordan den aktuelle legen utfører jobben sin overfor kolleger og pasienter. Saken som vurderes er hvor vidt mannens politiske engasjement er «egnet til å svekke hans troverdighet og tillit som helsepersonell».

”Vi har aldri vært borti en lignende sak før

Anne-Sofie Syvertsen, fylkeslege i Aust-Agder

Lover svar

Fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen i Aust-Agder bekrefter at hun har mottatt denne saken og hatt møte med Sørlandet Sykehus.

– Vi har aldri vært borti en lignende sak før. Siden den reiser problemstillinger som er prinsippielle, og for oss helt nye, ble vi raskt enige med Statens helsetilsyn om å oversende saken dit, sier Syvertsen.

I Statens Helsetilsyn ligger saken hos Gorm Are Grammeltvedt, avdelingsdirektør med ansvar for tilsynssaker.

– Vi har blitt bedt om å gi et råd til sykehuset i denne saken. Det kommer vi til å gjøre, men stort mer kan jeg ikke si foreløpig, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OMSTRIDT: Eirik Solheim har en fortid i det høyreekstreme miljøet. I dag bor han på småbruk i Tvedestrand og jobber som lege ved Sørlandets Sykehus Arendal. Nå vurderer sykehuset og Statens Helsetilsyn om han kan fortsette i jobben, etter et førstehjelpskurs for nynazister i vinter. Foto: Tore André Baardsen. Foto: Tore Andre Baardsen

Gatekamper og nazirepublikk

Den nynazistiske organisasjonen Svenska Motstandsrörelsen trente i Norge helg i januar. På kurset hadde de blant annet et omfattende førstehjelpskurs, som de selv sier var beregnet på å sette deltakerne i stand til å håndtere skader som man må regne med kan oppstå i gatekamper. Hit kom dr Solheim og kurset de fremmøtte nynazistene.

Etter kurset ble det opprettet en ny gren av organisasjonen, som kaller seg Den norske Motstandsbevegelsen. De har publisert en video fra det spesielle førstehjelpskurset på sine hjemmesider. Organisasjonen har publisert informasjon om sin nasjonalsosialistiske ideologi, og sier de jobber for en nordisk nasjonalsosialistisk republikk bestående av Sverige, Finland, Norge, Danmark, Island og eventuelt også de baltiske landene.

Foruten informasjon om organisasjonenes aktiviteter og politiske visjoner, inneholder hjemmesiden også en fyldig artikkel om hvordan organisasjonen ser på terroraksjonene utført av Anders Behring Breivik 22. juli. Dette er handlinger organisasjonen tar avstand fra fordi norske borgere ble angrepet. Organisasjonen gjør dessuten et nummer ut av at Breivik sympatiserer med Israel.

”Saken er prinsipielt interessant å få avklart, og den er særlig aktuell nå etter terroranslaget

Oddvar Sæther, avdelingsleder, psykiatrisk avdeling i Arendal

Organisasjonen har ikke vært veldig aktive i Norge, men forsøker å rekruttere medlemmer. De har hengt opp plakater og klistremerker i en rekke byer, blant annet i Kristiansand.

Prinsipiell sak

Avdelingsleder og fungerende klinikksjef Oddvar Sæther ved psykiatrisk avdeling hos Sørlandet Sykehus i Arendal sier det ikke er mulig for ham å kommentere saken inngående i pressen.

– Vi har reist spørsmålet, og håper vi kan få et godt råd og svar fra Statens Helsetilsyn. Saken er prinsipielt interessant å få avklart, og den er særlig aktuell nå etter terroranslaget, sier Sæther.

Les intervju med Solheim her