ARENDAL: — Det som er situasjonen nå er at vi har brukt gårsdagen og fram til i dag til å få pumpet vann ut av turbinen, opplyser konserndirektør i Agder Energi produksjon, Ole Th. Dønnestad, til fvn.no.

Rygene kraftverk er nå stengt for drift som følge av oljelekkasjen på 3-500 liter som ble oppdaget av en laksefisker tidlig tirsdag morgen.

I går og i dag har mannskap jobbet med å få tømt vann fra turbinen ved oljetanken på kraftstasjonen, der man mener at lekkasjen oppsto.

Rigger stillas

Onsdag ettermiddag var vannet tømt ut og det jobbes nå med å rigge stillas for å kunne inspisere turbinen nærmere.

Ifølge Dønnestad er dette en krevende jobb, da det er snakk om store dimensjoner på både turbin og stillas. Trolig vil ikke svaret på undersøkelsene foreligge før torsdag eller fredag.

Kraftstasjonen forblir dermed stengt inntil feilen er avdekket og reparert.

Tap

Det medfører tap for bedriften, som likevel sier at deres fokus nå er på miljøet og ikke de økonomiske tapene produksjonsstansen medfører.

— Det vi har fokus på nå er å forebygge og legge ut lenser slik at eventuelt oljesøl blir håndtert, sier Dønnestad.

Han opplyser om at Agder Energi normalt sett har løpende tilsyn med turbinene på Rygene, i tillegg til signalene som registeres i driftsentralen, som skal varsle dersom noe er utenfor malen.

De varselssignalene uteble på tirsdag da lekkasjen ble oppdaget, noe som gjør at konsernet mener at lekkasjen ikke kan ha vært langvarig.

Usikkert når lekkasjen oppsto

Det er fortsatt usikkert når lekkasjen oppstod.

— Vi har ikke sikre indikasjoner på det, men vi antar at lekkasjen ikke har vært langvarig, svarer Dønnestad og legger til at det heller ikke er noen grunn til å tro at det renner mer olje ut i vassdraget.