VENNESLA : Kommunen vil få en betydelig økning av barn i barnehagealder fram mot 2024, særlig i nedre Vennesla. Rådmannen vil at kommunal utbygging skal dekke fremtidig barnehagebehov.

Nei til nye søknader

— Søknader fra Læringsverkstedet og Trygge barnehager om etablering av nye barnehageplasser imøtekommes ikke, skriver rådmannen.

Han mener forholdet mellom private barnehager (12) og kommunale (4) er altfor skjevt. 65 prosent av dagens 850 barnehagebarn er i private hender.

— Det prioriteres utbygging i kommunal regi inntil privat/kommunal andel barnehageplasser er utjevnet, mener rådmannen.

Spent på de folkevalgte

Den private kjeden Læringsverkstedet ønsker større tyngde i Vennesla. I dag driver de en ny barnehage i Piningen. 27. august i år søkte de om å etablere en fireavdelings barnehage i Hellåslia i Heptekjerr. De har også snust på tomt på Kvarstein. 31. mai søkte Trygge barnehager om å etablere ny privat enhet i Hommelia på Homstean. Saken skal opp i plan- og økonomiutvalget onsdag og kommunestyret 20. desember.

— Jeg har forstått at kommunen vil bygge kommunalt. Skal alt skje i kommunal regi må vi ta det til etterretning. Jeg er veldig spent på hva de folkevalgte mener. Det er de som må ta stilling til dette, sier prosjektutvikler Karl Rossland i Læringsverkstedet til Fædrelandsvennen.

- Vi gir ikke opp

Rossland sier kjeden på ingen måte har tenkt til å gi opp.

— Nei. Vi jobber uansett videre med planene våre om å kjøpe Søndagsbakken barnehage, sier Rossland.

Søndagsbakken er en liten enhet drevet av Normisjon. Av økonomiske grunner har de truet med å stenge eller selge til Læringsverkstedet.

Reddet av de private

Rådmannen beskriver kommunens fremtidige barnehagebehov som utfordrende. Private har til nå reddet kommunen med krav til full barnehagedekning. Samtidig er det årlig usikkerhet rundt mindre private enheter og tildelinger av rammetilskudd. Det er krav om at de private skal drive like billig som de kommunale.

Ønsket Kvarstein som barnehage

Høstens skolestruktursak i Vennesla stakk kjepper i hjulene for administrasjonen. En nedleggelse av enten Kvarstein eller Hunsfoss skoler ville løst et behov for flere kommunale barnehageplasser. Kvarstein var i ett alternativ foreslått som barnehage med åtte avdelinger. Den ville ligget midt i smørøyet, sentralt i forhold til byen.

Nestleder Tor Søren Drivenes sier levekårsutvalget har problemer med å skjønne rådmannens bekymring til flere private etableringer.

- Kommunen har ikke råd

— Takket være de private har vi nok barnehageplasser. Vi skal ikke straffe noen for å være velvillige, sier Drivenes.

— Har kommunen råd til å bygge så mange barnehager selv?

— Nei. Det må være en viss realisme her.

Rådmannen vil i første omgang etablere inntil 20 nye plasser i avdeling Fjorden/Vennesla omsorgssenter. Klokkerstua barnehage bygges ut med to avdelinger i 2014.