KRISTIANSAND: Det var i en straffesak som nylig var til behandling i lagmannsretten at vitnet ikke møtte fram. Han var lovlig stevnet 1. oktober med beskjed om å møte fram i retten.

Da rettsforhandlingene var kommet så langt at vitnet skulle kalles inn i rettslokalet, var han ikke tilstede.

Stevnekontoret til politiet ringte vitnet. Da opplyste vitnet at han var på jobb i Bergen, og kom ikke til å møte. Han skulle imidlertid være tilgjengelig på telefon, slik at han kunne avhøres på telefonen.

Da lagmannsretten ringte vitnet, svarte han ikke.

Agder lagmannsrett har svart med å ilegge mannen 9000 kroner i bot.

Sjelden avgjørelse

— Det er sjelden at retten ilegger rettergangsbot, og det er heller ikke noen standardiserte satser for dette, opplyser sorenskriver Yngve Svendsen ved Kristiansand tingrett til Fædrelandsvennen, som en generell kommentar til spørsmålet om rettergangsbøter.

I den aktuelle saken har lagmannsretten lagt til grunn at det er bevist at vitnet var lovlig innkalt, og at han med vilje uteble til tross for møteplikten.

Saken kunne blitt avbrutt

Lagmannsretten skriver at "til utmålingen av boten bemerkes at vitnets ulovlige uteblivelse kunne ledet til at ankeforhandlingene måtte avbrytes og berammes på ny. Lagmannsrettens arbeidsprogram tilsier at en utsettelse ville bli langvarig og ankeforhandlingene i så fall tas på nytt i sin helhet. Saken har åpenbart vært en betydelig belastning for de to fornærmede, som har stort psykisk behov for å bli ferdige med saken og legge den bak seg. Løsningen ble, slik det fremgår ovenfor, at tiltalte erkjente straffeskyld, og aktor og forsvarer ble enige om straffepåstanden.

Lagmannsretten har ikke kjennskap til vitnets økonomiske forhold. Det er opplyst at han var på arbeid i Bergen, og det legges til grunn at han har normale arbeidsinntekter. Boten settes til NOK 9 000, og den subsidiære fengselsstraff til 6 dager", skriver lagmannsretten i sin avgjørelse.