Det meste tyder på at politikerne vil beholde Justvik skole, men det kan ikke utelukkes at den ofres i det budsjettpolitiske spillet frem til avgjørelse 12. desember.

— Vi ønsker å ha enighet i koalisjonen, sier KrFs gruppeleder Arvid Omdal etter at partiet i likhet med de fleste andre behandlet saken på gruppemøte mandag kveld. De har tatt standpunkt, men vil ikke si hva de landet på.

- Er Justvik skole fortsatt i spill?

HOLDER TETT: Gruppeleder i Kristelig Folkeparti, Arvid Omdal, vil ikke si hva Kristelig Folkeparti har landet på, men bekrefter at Justvik skole fortsatt er i spill. Foto: Kjartan Bjelland

— Ja, den er det, sier Omdal.

Kan skifte mening

Fremskrittpartiets Tor S. Utsogn la først fram en lang argumentasjonsrekke om hvorfor de ønsker å opprettholde skolen.

— På sikt er det mest lønnsomt å beholde skolen. Det er også det beste for barna, sa Utsogn til Fædrelandsvennen. Kort tid etter hadde han moderert seg.

— Dette gjelder altså for hvordan vi stemmer i oppvekststyret tirsdag. Hva det blir til i budsjettet i desember, kan jeg ikke si sikkert, sier Utsogn. Han legger likevel til at de høyst sannsynlig at de stemmer for å beholde skolen.

Høyre har ikke bestemt seg, og Pensjonistpartiet svarte ikke på telefon mandag kveld. Disse fire partiene har til sammen 31 av 53 representanter i bystyret.

Skoleprotest

Administrasjonen i Kristiansand har foreslått å legge ned Justvik skole for å bygge en storskole med 800 elever på Havlimyra. Det har fått foreldre og lærere til å reagere. Mandag var en delegasjon fra velforeninger, skolestyrer og Fau-representanter fra Justvik, Fagerholt og Havlimyra rundt på de forskjellige gruppemøtene.

Oppfordringen var klar. De ønsker ingen nedleggelse og ingen sammenslåing. I stedet vil de ruste opp skolene. En annonse i mandagens Fædrelandsvennen oppfordret til å møte opp i tirsdagens oppvekststyre for å markere motstand mot nedleggelse og innføring av det de kaller gigantskole.

— Vi kan ikke lenger kalle det for en storskole. De planlegger en gigantskole, og det er ikke til barnas beste, sier en av aksjonistene, Silje Lønseth Ringsbu.

Må spare

Oppvekstsektoren pålegges å spare hele 76,5 millioner kroner i perioden 2013–16, og for å skjerme lærekreftene må bygg- og administrasjonsutgifter til pers. Derfor er det foreslått at Justvik skole legges ned fra 2016, mens ungdomsskolen på Havlimyra utvides med barneskole til 104 millioner kroner.

Tirsdag kveld står første slag i oppvekststyret.

Hos opposisjonspartene er de fleste klare på at de vil beholde skolene, selv om de ikke utelukker enkelte endringer.

— Det er ikke bra å rykke barn opp fra deres trygge miljø, og gigantskoler har aldri hatt noe for seg, sier gruppeleder i Demokratene, Vidar Kleppe.

Sosialistisk Venstreparti har ikke helt bestemt seg, men gruppeleder Harald Hageland sier ingen bør bli overrasket om de ønsker å ruste opp Justvik skole fremfor å legge den ned.

Dag Vige i Venstre sier at de vil ruste opp Justvik skole og bygge ut Fagerholt. I tillegg ønsker de å benytte kapasiteten på Presteheia bedre, selv om det kan bety at enkelte elever får litt lenger skolevei.

Else Tellefsen i Arbeiderpartiet sier at de ikke helt har landet i hvordan skolestrukturen skal løses, men de vil absolutt ikke legge ned Justvik skole.

— Nei, vi tenker på barnas beste her, sier Tellefsen.

Miljøpartiet De Grønne og Rødt bekrefter også at de vil beholde Justvik skole.