OSLO: I forrige uke var det påvist seks tilfeller av smitte. Mandag var tallet økt til ti personer. Alle som er blitt syke så langt, er voksne.

De fleste av dem er i alderen 20-50 år. Pasientene er bosatt i Oslo, Akershus, Vestfold, Aust-Agder, Vest-Agder, Oppland, Hordaland og Nordland.

Så langt er det uklart hvordan de ti pasientene er blitt smittet, opplyserFolkehelsa. Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Mattilsynet samarbeider for å forsøke å finne årsaken til smitten.

Det finnes svært mange salmonella-varianter, men det er den sjeldne bakterien salmonella mikawasima som nå er påvist. Denne spesifikke bakterien blir vanligvis påvist i opptil tre tilfeller i året i Norge.

Omtrent halvparten av de årlige tilfellene skyldes smitte utenlands. De få som er blitt smittet innenlands, har som regel hatt kontakt med personer som er blitt syke etter å ha blitt smittet i utlandet.

Salmonellabakterier smitter som regel via forurenset mat og vann. Men det kan også forekomme kontaktsmitte fra person til person, eller dyr. Diaré, magesmerter, kvalme og eventuelt feber er vanlige symptomer.