ARENDAL: Det er i dag nominasjonsmøte i Aust-Agder Arbeiderparti på fylkeshuset i Arendal. Det var der trodd at kampen skulle stå mellom Freddy de Ruiter og Tellef Inge Mørland, som var lansert som kandidat fra syv kommuner. Deriblant Lillesand og Grimstad.

Men før det hele var skikkelig i gang opplyste Mørland at han ikke ville stille til kampvotering.

— Jeg vil ikke utfordre på den måten, sier Tellef Inge Mørland fra Åmli.

Det bekrefter også leder av nominasjonskomiteen, Laila Øygarden.

— Han vil ikke det. Dermed synes jeg nominasjonsmøte skal ta hensyn til det, og ikke foreslå en som ikke vil være på topp, sa Øygarden da møtet ble innledet.

Dermed synes det klart at de Ruiter får en ny periode på Stortinget for Aust-Agder Arbeiderparti.

Freddy de Ruiter (43) fra Arendal har vært kontroversiell i vestre deler av Aust-Agder, blant annet fordi han er uttalt motstander mot fylkessammenslåing – og er kjent for en konfronterende line mot vest.

Helge Røed fra Lillesand er skuffet over at kun de Ruiter vil stille på topp.

Helge Rød fra Lillesand pekte på at dette valget er et av de viktigste for Arbeiderpartiet noensinne. Han etterlyste sterkere mobiliseringsvilje i partiet, og sa at de nå bør kjempe for to kandidater fra fylket – slik partiet hadde i forrige periode.

— Vi har en tendens i partiet til å være for snille i nominasjonen. Vi må stille krav til dem vi velger. For åtte år siden trodde vi at vi skulle få se en de Ruiter som kjempet for Sørlandet. Det har vi ikke sett noe til. Vi har sett en anonym mann, som har vært tilskuer til den viktige debatten. Vi fra Lillesand har følt at han ikke har vært vår representant på Stortinget. Han har vært veldig aktiv i regiondebatten, og hatt en brodd mot det som har vært våre interesser, sa Helge Røed fra talerstolen.

Når Mørland trekker seg som toppkandidat, oppfordret han til å stemme blankt.

De Ruiter er inne i sin andre periode som stortingsrepresentant, og er medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen.

De Ruiter er nominasjonskomiteens førstevalg. Bak seg på lista vil de ha Line Vennesland fra Evje og Hornnes, Tellef Inge Mørland fra Åmli, Kristine Hallingstad fra Lillesand og Andre Pedersen fra Grimstad.