GRIMSTAD: Uenigheten om hvorvidt man skal arbeide videre med eventuelle fusjonsplaner mellom UiA og HiT kom sterkt til syne under gårsdagens styremøte ved UiA. Mens universitetsledelsen, kunnskapsdepartementet og fakultetet for teknologi og realfag i Grimstad ønsker å se nærmere på et tettere samarbeid eller fusjon, sier en rekke andre fakulteter ved universitetet blankt nei til å jobbe videre med fusjonstanken. Noen ønsker helle ikke å samarbeide tetter med HiT.

Det var i april i år ledelsen ved de to høyere utdanningsinstitusjonene la fram ett felles forslag om utrede videre tettere samarbeid mellom Agder og Telemark. Man ønsket å utrede to klare alternativer, en fusjon eller et institusjonelt forankret samarbeid. Forslaget har ikke blitt møtt med ovasjon blant fakultetene ved universitet i Agder.

Faglig nivå

De ansatte frykter at et samarbeid eller fusjon med Telemark vil gå på bekostning av det faglige nivået. – HiT ligger langt under oss, vi har ikke råd til å samarbeide nedover, vi må søke samarbeid med de beste, sa Ellen Katrine Nyhus. Hun er førsteamanuensis ved fakultet for økonomi og samfunnsfag og styremedlem. Hun støtter verken fusjon eller et formelt samarbeid med HiT.

Med seg i styret hadde hun Svein Tveitdal, oppnevnt av departementet. Han uttrykte sterk skeptisk til samarbeidstankene med HiT og pekte på at man i stedet burde søke ut av landet og mot universitetet i Aalborg. Tveitdal lurte også på hvordan man skulle tolke de relativt sterke signalene kunnskapsdepartementet har gitt i denne saken.

Støtter fusjon

Kunnskapsdepartement har nemlig i sine tilbakemeldinger gitt klart uttrykk for at de støtter fusjonssamtalene mellom UiA og HiT. Departementet har pekt på at det blir færre og større institusjoner innenfor høyere utdanning og peker på de prosesser som foregår både på Østlandet, Sør-Vestlandet og i Nord-Norge. Departementet har vært klare på at en fusjon vil gi større styringskraft, og er å foretrekke, fremfor samarbeidsavtaler.

I Telemark er man svært klar for en sammenslåing med Agder, og ønsker fortgang i arbeidet. Der vedtok styret for ett par dager siden å si ja til videre samtaler. Målet var at styrene i de to utdanningsinstitusjonene skulle fatte samme vedtak. Slik gikk det ikke. Styret ved UiA valgte og moderer forslaget til vedtak betydelig og spesielt tone ned alt snakk om fusjon.

Tre år

Men man vedtok at det settes ned et prosjekt som i løpet av tre år skal se på om man skal fusjonere eller inngå et utvidet samarbeid. I vedtaket tok man blant annet ut en setning om at man kan være åpen for at fusjon kan bli resultatet av denne prosessen.