KRISTIANSAND: – De har ikke fått miljøbot, men regning og pålegg ettersom vi har fått betydelige ulemper og driftskostnader som følge av det som har skjedd. Slike merkostnader er det urettferdig at innbyggerne skal betale for, forklarer byingeniør Terje Lilletvedt i Kristiansand kommune.

Han presiserer at utslippet ikke har medført forurensning i naturen, kun opphopning av svart slam i kommunens avløpsnett og store driftsproblemer ved renseanlegget på Bredalsholmen.

Men hvis ikke slammet var blitt oppdaget ved renseanlegget tidsnok, kunne det ha tettet avløpsnettet og forårsaket utslipp til sjøen, ifølge byingeniøren.

Saftig regning

Elkem har akseptert en regning på 200.000 kroner, samt at bedriften i Vågsbygd må ut med 20.000 i tilleggsgebyr per uke inntil feilen er utbedret. Dette skal dekke løpende ekstrautgifter for kommunen, som omfatter rengjøring og tømming av slam.

Helt siden Elkem Solar startet opp produksjonen i august har de hatt problemer med sitt eget renseanlegg ved en av fabrikkavdelingene. Prosessvannet inneholder betydelige mengder silisium, som fører til slamdannelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SVART SLAM: Utslippet førte til store driftsproblemer ved renseanlegget på Bredalsholmen. (Foto: Reidar Kollstad) Foto: Reidar Kollstad

– Vi har brukt tid på å lære anlegget å kjenne, og har sett at det ikke har fungert optimalt. Men nå har vi en pågående prosess og det er gjort betydelige forbedringer, opplyser produksjonssjef Knut Nilsen ved den aktuelle avdelingen på Elkem Solar.

Han presiserer at rent silisium ikke er noen miljøgift, og at konsekvensene ved et utslipp til naturen ikke ville vært alvorlige.

Stor rensejobb

Vann— og avløpsavdelingen i kommunen overvåker nå ledningsnettet på strekningen, som muligens må rengjøres i sin helhet.

– Det kan bli aktuelt å kjøre en plugg igjennom, eller spyle ledningen, opplyser avdelingsleder Steinar Børresen.

– Og det betyr nye ekstraregninger til Elkem?

– Det kan hende, men vi får ta en ting av gangen, svarer Børresen.

Elkem Solar er nå pålagt å dokumentere påslippsvannets sammensetning ved at det regelmessig blir tatt prøver som skal analyseres ved et laboratorium.

Kommunen er forurensingsmyndighet ved påslipp av avløpsvann til offentlig avløpsnett. Ved utslipp i naturen overtar fylkesmannen ansvaret.