MANDAL: – Jeg har brukt så mye tid på saken og taper så store beløp på å ikke kunne ta huset i bruk som leieobjekt at jeg vil kreve det jeg taper dekket, sier Sæveland etter vedtaket i planutvalget i kommunen i ettermiddag.

Planutvalget vedtok at han blir forelagt 100.000 kroner i tvangsmulkt om huset ikke rives og etter det 1000 kroner i dagbøter inntil riving skjer.

For om lag tre år siden bygget han eneboligen på Langåsen på Skjebstad i Mandal med en utleiehybel. I følge kommunen kom det ikke fram i byggesøknaden at det var tenkt brukt isoporelementer som isolasjon i bygget og at det bak prosjekt var personer uten ansvarsrett.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

VIL SAKSØKE: Husbygger Ruben Sæveland avbildet etter møtet i Planutvalget i går. Nå vil han saksøke Mandal kommune for de utgifter han har i isopor-saken. (FOTO: JARLE R. MARTINSEN) Foto: Jarle R. Martinsen

Stått tomt

Siden har bygget stått tomt mens saken har gått fram og tilbake mellom Sæveland og kommunen. Kommunen har hele tiden krevd at Sæveland kommer med dokumentasjon på at isoporbruken er godkjent for bruk i Norge, noe som er nødvendig for en dispensasjon for bruk av isopor. – Det har han aldri kommet med tross rikelig med tid, sa leder for teknisk forvaltning, Sveinung Haaland, på møtet i planutvalget.

Til dette sier Sæveland at det ville koste ham flere hundre tusen kroner å skaffe slik dokumentasjon. – Det er dessuten ikke nødvendig med en dispensasjon, hevder Sæveland.

Av den grunn har han ikke søkt om dispensasjon for bruk isopor som isolasjon.

Det er ikke bare i Mandal det er sterk strid rundt isoporbruk. Fædrelandsvennen har tidligere omtalt husbyggerne i Søgne Marit og Per Brynjulfsen som på samme vis har bygget sitt hus med isoporelementer. Vegg— og takelementene består av en sandwich-konstruksjon, isopor mellom trefiberplater. Brannfaren fjernes ved å forsegle elementene med gipsplater.

Godkjent

Ruben Sæveland står også bak byggingen av en bolig med isopor i Nittedal. I motsetning til Mandal og Søgne har man her godkjent konstruksjonen. Det bekrefter overarkitekt Nils Magnus Øverbye i Nittedal kommune.

Han er ikke redd for at kommunen blir stående ansvarlig ved en brann.

– Nei, det skal tross alt være en ansvarlig søker som er utførende og kontrollerende. Så vi er ikke redd for at kommunen blir sittende igjen med svarteper, sier Øverbye.

Siste ord er overhodet ikke sagt isopor-huset i Mandal. Nå blir saken sendt videre til fylkesmannen for endelig avgjørelse. Om fylkesmannen bekrefter vedtaket fra planutvalget må huset være revet etter to måneder før tvangsmulktene klikker inn.