AGDER: — Det er en skam at ikke kalveskytingen er utbredt i stor skala, sier naturfotograf Jan Thomassen til fvn.no.

Han har selv vært jeger i hele sitt voksne liv, men har nå tatt en pause fordi han er fortvilet over forvaltningen av skogens konge.

Se video: Bli med på elgjakta

Kraftig redusert

Siden begynnelsen av 90-tallet er antall elg i Vest-Agder redusert til en tredel av den gamle bestanden. Slaktevekten per elg har også gått nedover.

Thomassen er frustrert over at bestanden stadig blir mindre, samtidig som mange jegere heller skyter okser enn årskalver.

— Vi må skyte renta, ikke kapitalen. Nå skytes dyr i sin beste alder, sier 53-åringen fra Vennesla.

Hvordan mener du elgbestanden forvaltes i Agder? Si din mening under artikkelen.

Ifølge Thomassen bør oksen være på «jobb» til den er ti år gammel, og kyrne til de er 15 år. Han påpeker at i områder hvor elgbestanden reguleres av rovdyr blir opptil 85 prosent av årskalvene tatt.

— Det er ingen som kan gjøre dette bedre enn naturen selv. Vi må se og lære av naturen, sier Thomassen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ JOBB: Oksene kan være produktive i ti år. Foto: SCANPIX

— Okser faller lettere

  • Å få gamle nok kuer har ikke vært noen utfordring. Men det er en tendens at de voksne oksene har lettere for å falle når de nærmer seg en post, sier viltforvalter hos Fylkesmannen i Vest-Agder, Tor Punsvik.Han er langt på vei enig med Thomassen. Punsvik forteller som eksempel at kalveskyting er langt mer utbredt i vårt naboland Sverige, og andre deler av vårt eget land.

— I Sverige har det de siste årene vært skutt 40 prosent kalv under elgjakta. I områder hvor det skytes mye kalv og ungdyr har de lykkes med stor produksjon og avkastning, sier Punsvik.

17 prosent kalv

Av de 887 dyrene som ble felt i Vest-Agder under jakta i fjor, var kun 17 prosent kalv. I Aust-Agder var andelen også 17 prosent i fjor, av totalt 1.332 felte elg.

— Hvis målet er å høste mest mulig, må det skytes en god del kalv også. Men det er ikke alle steder dette er hensikten med forvaltningen, sier Punsvik.

Inntil 1. januar 2010 var det Fylkesmannen som hadde det regionale ansvaret for veiledning og koordinering av elgforvaltningen. Nå er denne oppgaven overført til fylkeskommunen.

Punsvik påpeker at det er grunneierne som har hovedansvaret for den lokale elgforvaltning, og det er dem og ikke det offentlige som også taper om avskytningen fører til liten produksjon å høste av.

Les også: Her faller seks elg

Én på én

Jan Thomassen mener også at kjønnssammensetningen i bestanden på Sørlandet har utviklet seg i gal retning.

— Det er en overbevisning blant mange teoretikere og jegere om at vi ikke trenger like mange okser som kyr. Det er helt feil. Vi trenger én okse per ku, sier han.

Ifølge Thomassen fører skjev kjønnsfordeling til at kyrne ikke blir bedekt på første brunst og dermed forsinket kalving om våren.

Hvordan mener du elgbestanden forvaltes i Agder?