BIRKENES : — Mye har forandret seg siden tiden på grisehuset?

— Det kan du si. Arbeidslokalene er forbedret, det er sikkert og visst. Trykkeriet har også gått fra å ha to ansatte til 21, og vi tar inn 370 tonn papir i året. Man kan trygt si at det blir en del produksjon.

Lokal industri

— Hva er den største forskjellen?

— Alt er mye mer strukturert nå. Og vi har pc-er, ikke minst! Da jeg tok over som daglig leder tidlig på nittitallet var det noe av det første vi fikk tak i. En Olivetti fra Italia. Kostet nok nærmere 30 000 kroner den gang.

— Du brenner for lokal industri?

— Det gjør jeg virkelig. Grafisk bransje og mediebransjen generelt har opplevd harde tider de siste årene, men jeg mener at vi har utrolig dyktige folk her på Sørlandet, og for å kunne ivareta det tror jeg det er viktig med samarbeid innenfor bransjen.

Lokalt samarbeid

— Dere skal samlokalisere med et annet trykkeri?

— Ja, Bjorvand & Skarpodde AS. Trykkproduksjonen blir på Birkeland, og sammen blir vi landsdelens største trykkeri, samtidig som vi bevarer merkenavnene våre. Jeg tror det er løsningen for å kunne overleve i bransjen og være i stand til å konkurrere mot trykkerier i Oslo og Stavanger.

— Planen din var å bli programmerer. Hva skjedde?

— I 8. klasse på ungdomsskolen hadde vi utplassering, og jeg fikk være hos Birkeland Trykkeri. Da jeg gikk ut av ungdomsskolen, fikk jeg tilbud om lærlingplass som typograf. Jeg trivdes på trykkeriet, og så ikke noe grunn til å si nei. Har mer eller mindre vært der siden den gang.

Fra nord til sør

— Du er egentlig nordlending?

— Det stemmer. Jeg hadde mine første åtte år i livet på Komangfjord i Hammerfest. En fantastisk plass. Men jeg er likevel sørlandspatriot, har jo tilbrakt størstedelen av livet her.

— Hva bruker du fritiden på?

— Jeg er typen som ikke klarer å sitte i ro for lenge, så hobbyer er det ikke mangel på. Fotografi, motorsykler, snekring og fisking, for å nevne noe. Jeg hadde planlagt å kjøpe Harley da jeg fylte 40, men innså at jeg ikke ville ha tid til å kjøre rundt på den. Det ble en brukt Honda VT i stedet. Fungerer bra, den.