KRISTIANSAND: Ifølge Rolf-Arne Ølberg, leder for dyreavdelingen i Dyreparken, er dette første gang en orangutang er født i Norge.

Fødselen ble tilfeldigvis oppdaget av Noroff-studentene Marcus Ek og Isabell Goubert, som jobber med eksamensoppgave i parken, ved 14.45-tiden mandag ettermiddag.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gutt eller jente? Det er foreløpig ikke klart om ungen er hann eller hun. (Foto: Ole Martin Buene / Kristiansand Dyrepark) Foto: Ole Martin Buene / Kristiansand Dyrepark

— Orangutangen satt inntil vinduet med ryggen til. Det var umulig å se om hun holdt på å føde, men ikke lenge etterpå reiste hun seg og da hadde hun ungen på armen med navlestrengen og morkaka rundt, forteller Ek.

I starten lurte de to på om ungen kunne ha fått navlestrengen rundt halsen.

— Det så først ut som det, men den hang bare løst som et skjerf rundt skuldrene, sier Goubert.

De to sier at mora Nony ikke så ut til å la seg affisere av de to studentene på andre siden av glasset.

— Men faren fulgte veldig godt med på oss, men det så ut til at han hadde mer fokus på mora, sier Ek.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Marcus Ek og Isabell Goubert foran orangutanghuset i Dyreparken, der de mandag var vitne til at en orangutang ble født. (Foto: Monika B. Birkeland) Foto: Monika B. Birkeland

Kom før de hadde trodd

Raskt etterpå kom Dyreparkens dyrepassere til stedet.

— Det var overraskende at fødselen skjedde allerede nå – men det var en gledelig overraskelse, sier Rolf-Arne Ølberg.

Han forteller at de visste at 26 år gamle Nony var drektig, men ikke at hun var fødeklar.

— Hun har nemlig ikke vært så stor. Men hun har hatt unger før, og vi vet at hun er en god mor. Tidligere har hun født omtrent hvert femte år, og siden hun og Matu har vist interesse for hverandre, har vi graviditetstestet henne med tisseprøve, sier Ølberg.

Nony kom til Kristiansand fra en dyrepark i Køln i 2009. Da hadde hun med seg datteren Nala som nå er fem år. Dermed består nå orangutangene i parken av en familie på fire.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

NAVLESTRENG: Den lille har navlestrengen rundt halsen, men så lenge den ikke snurrer seg rundt en gang til, skal det gå bra. Det tror leder for dyreavdelingen, Rolf-Arne Ølberg. (Foto: Ole Martin Buene / Kristiansand Dyrepark) Foto: Ole Martin Buene / Kristiansand Dyrepark

Holder seg på avstand

Ølberg sier at det ser ut til at alt står bra til med den nyfødte.

— Det beste for ungen er at mora er rolig. Derfor holder vi oss litt på avstand og slipper ikke så mange inn i buret, sier han.

— Nå vil vi være her utover kvelden og se at alt ser fint ut, sier han.

Ølberg er ikke bekymret for navlestrengen som fremdeles hang rundt skuldrene på ungen da fvn.no var i parken ved 16.30-tiden.

— Vi skal la henne være i fred og fikse dette selv. Men jeg skulle gjerne sett at hun gnager over navlestrengen. Men så lenge den ikke får en snurr rundt halsen, skal det gå bra, sier Ølberg.

Midt i eksamen

De to mediestudentene som overvar fødselen går på tredje året på videregående, og skal levere eksamensoppgaven onsdag. Oppgaven handler om hva turister kan gjøre i løpet av åtte timer i Kristiansand, og her ville de to ha med bilder fra Dyreparken som ett element.

— Dette er midt i eksamen og vi falt litt ut av det når dette skjedde, sier Marcus Ek.

Nå gjenstår det å se om det er en hann eller hun som er født. Publikum kan se på orangutangene som normalt.