SØGNE: — Det er noen forhold her som forteller oss at han har gitt henne særbehandling. Han har vært klønete, og burde visst bedre. Det samme gjelder for ordføreren, sier Bjørn Egeli (Ap).

Han har, sammen med representanter fra Venstre og KrF, begjært lovlighetskontroll av det aktuelle vedtaket.

Studievenner

Lokalavisa Søgne og Songdalen Budstikke har viet bred omtale til saken, som gjelder en fradelingssak for eiendommen til Kristin Tofte Andresen i Amerikaveien på Klepland. Tofte Andresen, som i september tiltrer stillingen som assisterende fylkesrådmann i Vest-Agder fylkeskommune, skal være nær bekjent av Høyer Holum fra studietiden i Oslo.

Les hele brevet med krav om lovlighetskontroll her

Tofte Andresen ønsker å skille ut tre tomter fra sin eiendom, noe som krever dispensasjon fra gjeldende kommuneplan. Da saken først ble behandlet, anbefalte administrasjonen politikerne å si nei. Saken ble utsatt, og i neste møte ble politikerne anbefalt å si ja til å dele eiendommen. Tredje gang saken var oppe i plan- og miljøutvalget anbefalte saksbehandleren et nei til Tofte Andresens søknad om dispensasjon fra reguleringsplanen, mens rådmannen inntok motsatt standpunkt, og et flertall bestående av Høyre og Frp sikret at søknaden ble innvilget. I etterkant av dette møtet begynte flere å stusse over om rådmannens bekjentskap med Tofte Andresen hadde hatt noe å si for at han overprøvde saksbehandlerens innstilling. Det er dette vedtaket Ap, V og KrF nå ber fylkesmannen lovlighetskontrollere.

Vennskapet vurdert

— I selve møtet var vi mest opptatt av hvordan han som siviløkonom kunne overprøve saksbehandlerens faglige vurderinger. Det var først etterpå vi stusset over forbindelsene mellom de to, og at det ikke ble opplyst noe om at vennskapet dem imellom hadde vært oppe til vurdering, sier Egeli.

I etterkant er det nemlig kommet fram at rådmannen hadde rådført seg med ordfører Åse R. Severinsen (Høyre) om han burde erklære seg inhabil. Hun vurderte det dithen at han var habil i behandlingen av saken. Med til historien hører det også at Kristin Tofte Andresen er datter av varaordfører Helge Andresen. Han tilhører også Høyre, samme parti som ordføreren.

— Dette forholdet burde gjort at ordføreren var ekstra oppmerksom i denne saken. Hun burde visst bedre enn å stå for denne vurderingen selv, og burde rådført seg med, eller henvist rådmannen til kommunens jurist, alternativt til fylkesmannen, som har kompetanse på slike spørsmål, mener Egeli.

Løftet fram i køen

I brevet til fylkesmannen, hvor lovlighetskontrollen blir krevd, hevdes det også at Tofte Andresens søknad ble løftet fram i køen av saker av rådmannen, på bekostning av andre saker.

— Vi mener klart at rådmannen var inhabil i saken på grunn av sitt vennskap med søkeren, og at avgjørelsen således ikke er blitt til på lovlig måte, heter det i brevet, som foruten Egeli og Solveig K. Larsen i Ap, er signert Arild Berge og Tone Pettersen (V), samt Torfinn Kleivset i KrF.

Egeli understreker at de på ingen måte er ute etter å ramme Kristin Tofte Andresen.

— Hun er uforskyldt kommet opp i dette, hun har sendt inn en søknad og skal hverken straffes for eller ha fordeler av det som nå skjer. Ansvaret påhviler først og fremst rådmannen, og ordføreren, fremholder han.

Fædrelandsvennen har ikke lyktes i å komme i kontakt med rådmann Kim Høyer Holum for å få hans versjon av saken.