AGDER: – Landsdelen er i vekst, og har behov for å tiltrekke seg kvalifisert arbeidskraft. Fordi det har blitt bygd vesentlig færre boliger på Sørlandet enn det etterspørselen skulle tilsi, har prisene skutt i været. Dette rammer spesielt unge som skal inn på boligmarkedet, og kan også gjøre det vanskeligere for næringslivet å få folk til å flytte til landsdelen for å ta jobb her, sier regionbanksjef Ragnar Tollisen i SpareBank1 SR-Bank.

Banken la tirsdag fram sin årlige forventningsundersøkelse, der innbyggere i Hordaland, Rogaland og Agder er blitt spurt hvordan deres økonomiske situasjon ser ut og hvordan de tror den vil bli framover.

Forverret for 10 prosent

Hovedinntrykket er bra. 43 prosent av de spurte på Sørlandet sier at deres situasjon er bedre enn for ett år siden, og 47 prosent sier de ikke har merket noen forskjell.

– Det negative og kanskje mest overraskende er at andelen av de som har fått det dårligere økonomisk ikke har gått nevneverdig ned. 10 prosent opplever sin situasjon som forverret det siste året, sier Ragnar Tollisen.

Sørlendingene har blitt flinkere til å spare i året som gikk, noe som trolig skyldes finanskrisen.

Mange sparer i BSU

20 prosent av sørlendingene sparer månedlig i fond, mens 68 prosent i aldersgruppen 18 til 29 år sparer i BSU.

Banksparing generelt er noe avtakende, men fremdeles den mest vanlige spareformen i landsdelen. Deretter følger ekstra nedbetaling på lån.

20 prosent av de spurte sørlendingene vurderer å kjøpe bil i år, noe som er en nedgang på fire prosentpoeng fra i fjor.

Åtte prosent vurderer å kjøpe bolig til eget bruk i år, mot sju prosent i tilsvarende undersøkelse for ett år siden.