EVJE OG HORNNES: Det er syv år siden daværende Oslo Sporveier fikk en ekstraordinær støtte fra Oslo kommune på 800 millioner. Året etter kjøpte de ekspressbusselskapet Arctic Express. Dermed ble Lavprisekspressen, som blant annet går mellom Oslo — Kristiansand, startet opp.

Men selskapet Konkurrenten.no klaget til ESA fordi de mente deres konkurrent fikk offentlig støtte. I sommer ble det klart at ESA støttet Konkurrenten, uten at de påla tilbakebetaling. Men nå mener EU-kommisjonen at pengene skal betales tilbake. Det kommer fram i et dokument som Aftenposten har fått tilgang til.

Mot det offentlige

Nyheten blir godt mottatt hos det vesle selskapet som holder til på Evje.

— Dette er et resultat av at vi har krevd like konkurransevilkår, noe vi har jobbet med helt siden starten. Men lik konkurranse blir vanskelig når Oslo kommune kan sponse konkurrerende virksomhet, sier Tom Roger Øydne som i 2002 startet opp Konkurrenten.no.

De har kjørt ekspressbuss mellom Kristiansand - Oslo i konkurranse med offentlig eide selskaper.

Ifølge Oslo kommune var de 800 millione en utgift til pensjonsforpliktelser i det som da het Oslo Sporveier. Under behandlingen som ESA avsluttet i sommer, het det at 112 millioner av disse var ulovlig overført. Disse hadde nemlig havnet hos datterselskapet Sporveibussene som startet ekspressbussruten på Sørlandet etter oppkjøpet av Arctic Exspress. Ifølge Aftenposten mener Kollektivtransportproduksjon (tidligere Oslo Sporveier) at det derfor kun er de 112 millionene det er strid om.

Merete Agerbak-Jensen i Kollektivtransportproduksjon sier til avisen at de regner med at vedtaket fra ESA vil bli stående og at de dermed slipper å betale.

Ny behandling

Hos selskapet som startet hele saken er de ikke så sikre på det.

— ESA har slått fast at de har fått ulovlig statstøtte. Nå blir det slått fast at det er urimelig at de skal slippe unna uten å betale, sier Tom Roger Øydne.

Det er nå EFTA-domstolen som skal bestemme om saken skal opp til ny behandling. Det er først med en ny behandling at penger må betales tilbake.