KRISTIANSAND: – Boligeiendommer og fritidseiendommer utgjør 75 prosent av den takserte bygningsmassen på 109 milliarder kroner. Næringseiendommer utgjør 24 prosent. I tillegg kommer andre typer eiendommer, som utgjør en prosent, forklarer Nils Olav Berge, prosjektleder for omtakseringsprosjektet i Kristiansand kommune.

– Dette er en interessant fordeling, fordi vi ser hvor skattetrykket ligger, altså på boligeiendommer, fortsetter han.

NB! NETTMØTE KLOKKEN 12.00:

Huseiernes Landsforbund:

— Dette er en overflødig skatt som rammer blindt

Still dine spørsmål nå!

Fritak

I Kristiansand finnes det også en del eiendommer som er fritatt fra eiendomsskatt.

– Riksveier, jernbaner, kirker og flyplasser er noen av eiendommene som får fritak. Bystyret har bestemt at blant annet eiendommer til barnehager, skoler, klubbhus, idrettslag og bygning som tilhører ideelle organisasjoner er fritatt fra eiendomsskatten, sier Berge. De fritatte eiendommene utgjør verdier på rundt ti milliarder kroner.

Over 36.000

Rundt 20 personer har taksert 36.588 eiendommer i kommunen. Omtakseringen skal ha kostet 25,6 millioner kroner.

– Mange stiller nok spørsmål om hvordan vi har kommet frem til den spesifikke eiendomskatten. Det er benyttet en anerkjent metode. Den baserer seg på grundig forarbeid, faktainnhenting og verdianalyser. Samtlige eiendommer er besiktiget. Skatten er korrigert i forhold til tilstanden på og rundt eiendommen, sier Berge.

Delt inn

Kristiansand kommune har blitt delt inn i ulike soner, fra en til ni, hvor den høyeste verdien angir det mest eksklusive området. Denne «sonefaktoren» har vært med å bestemme den endelige eiendomstaksten.

– Det er markedet som har bestemt hvordan vi har delt inn sonene. Grunnlager er basert på 3000 salg av ulike typer eiendommer. Sone tre betegner gjennomsnittsnittseiendommene i kommunen, forklarer Kai Berggren, leder av eiendomsskattekontoret i Kristiansand.

– Områdene ved Kuholmen, Galgeberg, strandsonen i Randesund og landfaste eiendommer i Holskogen er eiendommer med høyest markedsverdi, sier han. De billigste eiendommene ligger «i indre bygder».

– Hytter som ligger ved vann i Vågsbygd og boliger i indre Mosby ligger lavt på skalaen, fortsetter han.

– Gimlekollen er jo kjent som et eksklusivt strøk i byen, men har fått sonefaktor fem?

– Boligprisene har jevnet seg mer ut der på grunn av fortetting, sier Berggren.

Kostet millioner

I 2009 fikk Kristiansand kommune inn 200 millioner kroner i eiendomsskatt. I 2010 fikk kommunen inn 220 millioner. Etter omtakseringen vil kommunen få inn rundt 257 millioner kroner i 2011 og 265 millioner i 2012.