KRISTIANSAND: - Jeg tviler på at det blir mer rettferdig om vi bruker skattedirektoratets tall. Noen vil tjene på det og andre vil tape på det. Jeg tror folk er opptatt av at denne skatten skal være mest mulig rettferdig. Nå har vi vært rundt og sett på alle eiendommene. Det hadde vi ikke gjort dersom skattedirektoratets tall skulle blitt lagt til grunn, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

I regjerings forslag til statsbudsjett for neste år står det at kommuner kan ta i bruk tall fra selvangivelsen som grunnlag for eiendomsskatt. Forslaget vil innebære besparelse for kommunene ved taksering.

Kristiansand gjennomførte i 2010 en taksering av alle private eiendommer i kommunen. Selve prosjektet kostet kommunen rundt 30 millioner kroner. I tillegg kommer mulige utgifter i forbindelse med varslede rettssaker mot kommunen.

- De 30 millionene utgjør en halv prosent av det beløpet som kommer inn i eiendomsskatt i løpet av de neste ti årene. Jeg er prinsipiell motstander av eiendomsskatt fordi den er urettferdig, men når vi først har denne skatten mener jeg den skal være så rettferdig som mulig.

- Føler du det oppleves som retteferdig når en rekke innbyggere vil gå rettens vei for å få endret taksten?

- Jeg tror folk hadde klaget dersom vi hadde brukt tall fra selvangivelsen. Jeg tror det ville blitt flere rettssaker uten befaringene som er gjennomført, sier Kristiansen.

Rolls Royce

Huseiernes landsforbund har vært den tydeligste kritikeren av Kristiansand kommunes omtaksering. Fylkesleder Espen Solum har flere ganger pekt på at kommunen kunne drøyd omtakseringen fordi regjeringen lenge har signalisert endringen som nå foreligger i statsbudsjettet.

- Politikerne i Kristiansand valgte å gjennomføre en omtaksering som jeg mener de ikke hadde råd til. Huseiernes landsforbund har flere ganger varslet dem om at det regjeringen nå foreslår var under planlegging, men politikerne vedtok å gjennomføre en dyr omtaksering. De kjøpte en Rolls Royce uten å ha råd. Kommunen kunne spart 30 millioner kroner, hevder Espen Solum.

Faktafeil

Han mener den endelige regningen til kommunen kan komme til å lande på rundt 50 millioner kroner dersom flere varslede rettssaker gjennomføres.

- Nå sitter huseierne i Kristiansand med to takster på boligen sin. Kommunes og statens. Det må være mulig å forvente at man skal kunne forholde seg til en takst, sier Solum.

- Men har ikke Kristiansen et poeng i at det blir mer retteferdig når alle boligene er befart før verdien fastsettes?

- Det har vært veldig mye faktafeil i den jobben som er gjort. Folk som er vant til dokumenter og har tatt feilene opp med kommunen har kommet greit ut av det. Den tause majoriteten risikerer nå å sitte med gale opplysninger om eiendommen sin som kan føre til at de må betale mer enn de skal, både i skatter og kommunale avgifter, sier Solum.