KRISTIANSAND: Den 4. juli klokken 02.50 i København ble han stoppet med en promille på 2,88. 52 dager senere — den 25. august klokken 12.26 på E 39 ved Vigeland - kolliderte han og kjørte i grøfta med en promille på 2,91. "Dette er svært høy promille, og ved to slike kjøringer skal det klart reageres med ubetinget fengsel", skriver dommeren innledningsvis.

Til tørk

Den dømte mannen i slutten av 50-årene fra Lindesnes har denne uka fått avgjort saken ved tilståelsesdom. Der har han har gått med på "et program for ruspåvirket kjøring i regi av kriminalomsorgen".

— Tiltalte fremstår som motivert for dette, skriver dommerfullmektig Sølve Robstad.

Den dømte mannen skal med andre ord "inn til tørk og avvenning".

Dermed slipper han å sone i fengsel.

Og får redusert den betingede dommen fra 60 til 45 dager med en prøvetid på to år, fordi han har erkjent forholdene.

50.000 i bot

Dommeren har satt boten for to tilfeller av fyllekjøring med svært høy promille til 50.000 kroner.

Normalt tilsier mannens inntekt at boten for å fyllekjøre én gang skulle vært over 70.000 kroner.

Mannen står i dommen oppført med en formue på 500.000 kroner og en inntekt på nærmere 450.000 kroner.

"I henhold til gjeldende praksis skal boten som hovedregel settes til en og en halv brutto månedslønn, med mindre det foreligger særegne omstendigheter", heter det i dommen.

Skjerpende

Dommerfullmektig Sølve Robstad skriver i sin dom at det er straffskjerpende at fyllekjøringen i august skjedde på en svært trafikkert veistrekning, og at den medførte trafikkuhell.

I dommen sies det ikke mer om uhellet. Men ifølge opplysningene Fædrelandsvennen fikk på ulykkesdagen fra politiets operasjonsleder Per Kristian Klausen i Agder politidistrikt, kolliderte mannen med et kjøretøy i motgående kjørefelt like før han kjørte av veien på E 39 like øst for Vigeland ved avkjøringen til Støle.

Mannen mister også førerkortet for en periode på fire år. Først da kan han avlegge ny førerprøve.